Nadia Trohin și Big Band-ul Radio în concert la Sala Radio
2 March 2017
Bucureşti fm a început primavara sănătos, cu un măr frumos
2 March 2017

Dezbateri aprinse și invitați fără frică la One World Romania

An de an, în cadrul Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania organizăm după toate proiecțiile de film scurte discuții cu realizatorii filmelor sau experți în domeniile abordate de documentarele noastre. În 2017, 24 de regizori și producători străini și 6 regizori români vor fi alături de publicul #OWR10 în săptămâna 13-19 martie. Găsiți mai multe informații despre toți invitații acestei ediții aici.

Ca la fiecare ediție de One World Romania, organizăm și anul acesta, pe lângă proiecțiile din cinematografe, o serie de dezbateri pe diferite teme relevante pentru societatea românească și în strânsă legătură cu selecția de documentare. Toate aceste dezbateri vor avea loc în perioada 14-17 martie la Rezidența Scena9 (Str. I.L. Caragiale nr. 32) și pe 18 martie la Lente (Str. Dionisie Lupu nr. 78). 

Primul eveniment la cea de-a 10-a ediție a festivalului, intitulat „De 10 ani în Europa: pe val, la vale și înapoi” va avea loc marți, 14 martie de la ora 17:00.  Pornind de la un film realizat în contextul aderării țărilor est-europene la Uniunea Europeană, vă propunem o discuție despre bilanțul celor 10 ani de la aderarea României, dar și al celor 10 ani de One World Romania și felul în care s-a dezvoltat societatea noastră civilă în tot acest timp. La dezbaterea moderată de jurnalistul Ovidiu Nahoi vor participa Monika Štěpánová (director fondator One World Romania), Angela Cristea (șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România) și Elena Calistru (președinte Funky Citizens). (Citește mai mult).

Miercuri, 15 martie, începând cu ora 17:00 vă așteptăm la dezbaterea „Bolile sănătății”. Încercăm, cu ajutorul moderatorului Vlad Mixich și al invitaților săi – experți din sistemul medical, activiști, jurnaliști – să descriem simptomele îmbolnăvirii sistemului nostru de sănătate și să definim eventualele terapii. Dezbaterea însoțește secțiunea de filme cu același titlu, documentare care radiografiază sistemele medicale din alte colțuri ale lumii. (Citește mai mult)

Joi, 16 martie, tot la ora 17:00 vă invităm la discuția pe care am numit-o „Fără frică despre violența domestică”. Conform unor rapoarte bine documentate, una din patru femei din România a suferit violențe din partea partenerului și 6% dintre ele au fost victima unei agresiuni sexuale. În ciuda acestor cifre, violența domestică rămâne un fenomen despre care nu prea se vorbește. Încercăm să facem vizibil acest fenomen printr-o proiecție și o dezbatere pe această temă, cu ajutorul partenerilor noștri de la Fundația Sensiblu. Dezbaterea va fi moderată de Andreea Braga (centrul FILIA), iar printre invitați se numără președintele Tribunalului București, Laura Andrei. (Citește mai mult)

Vineri, 17 martie la ora 17:00 va avea loc dezbaterea intitulată „Coaliția fricii”. Discuția va avea ca punct de plecare petiția inițiată de Coaliția pentru Familie și frica celor trei milioane de semnatari de căsătorii și familii formate din parteneri de același sex. Mai mult decât atât, vom explora moduri specifice de acțiune socială pentru drepturile minorităților. (Citește mai mult)

Sâmbătă, 18 martie, la ora 10:00 vă așteptăm într-o altă locație – la Lente – pentru un „Legathon”. Legathon-ul e un maraton de luat la puricat cele mai frecvente cauze de drepturile omului care ajung în fața justiției, pentru a accesibiliza informațiile esențiale despre ele. O fac experți în domeniul drepturile omului pentru că știu că cetățeanul are nevoie de o interacțiune mai fină cu sistemul de justiție. Vino și tu să-i vezi la lucru și să interacționezi cu ei! (Citește mai mult)

Programul complet al festivalului este disponibil online, iar biletele se pot achiziționa de aici. Au mai rămas doar 11 zile până la festival!

Formularul de acreditare de presă poate fi descărcat de aici