Regulamentul Privind Protecția Datelor Personale al Uniunii Europene
3 August 2018
Laboratorul de Imaginar, prima instalație interactivă care transformă lectura în spectacol, va fi prezentă la Gaudeamus Litoral
9 August 2018

Diaspora. Dincolo de granițe – Invitat: Marius Turda, dr. în istorie la Universitatea Oxford Brookes din Marea Britanie

Trebuie să fim mândri de trecutul nostru; dar asta înseamnă să-ți asumi această mândrie cu responsabilitate – si asta înseamnă, desigur, să ”deschizi dulapul” și să admiți că ai acolo unele lucruri de care nu ești prea mândru. Trebuie să le accepti, să le discuți și după aceea să mergi mai departe.”, spune Marius Turda, invitatul ediției din această seară a emisiunii Diaspora. Dincolo de granițe, 21.10 – 22.00
Marius Turda este dr. în istorie la Universitatea Oxford Brookes din Marea Britanie (doctorat obținut în 2002 la Universitatea Central europeană din Budapesta) și Directorul Centrului de Studii Umaniste și Medicale al aceleiași universități britanice.

Este, de asemenea, fondatorul grupului de lucru pe Istoria Rasei si Eugenismului al aceleiași facultăți (în 2006) dar și al Institutului Cantemir de la Universitatea Oxford, al cărui director a fost în perioada 2012-2013.

S-a stabilit definitiv în Marea Britanie  în 2002. A predat mai întîi la UCL, apoi la Oxford Brookes University și la University of Oxford.  A fost professor invitat la universitatea Paris 7, EHESS (Franța), la Universitatea Masaryk din Brno (Republica Ceha) și la cea din Corinthos (Grecia).

Este membru în numeroase asociații profesionale, între care Royal Historical Society și Galton Institute.
Prima sa carte, The Idea of National Superiority in Central Europe, 1880-1918, a apărut în 2005; printre cele mai recente se numără The History of Eugenics in East-Central Europe, 1900-1945: Sources and Commentaries (2015; 2017); Latin Eugenics in Comparative Perspective (2014; 2016); Eugenics and Nation in Early 20th Century Hungary (2014); Historicising Race (2018). Urmatoarea carte, Scientific Racism in Hungary, 1920-1944 va apărea în 2019 la editura Bloomsbury din Londra.

 

Este considerat ca cel ce a inițiat și coordonat proiecte de cercetare majore și volume colective, contribuind astfel la constituirea și impunerea unui întreg domeniu de cercetare interdisciplinară (a eugenismului, biomedicinei, rasismului și identităților naționale), bazat pe o regândire a temelor și paradigmelor, pe o critică a bibliografiei existente și pe o considerabilă cercetare empirică nouă, îndeosebi privind Europa Centrală și de Sud-Est.

În 24 martie a.c, profesorul Marius Turda a vernisat, la București, în prezența Excelenței sale Paul Brummell, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România, expoziția intitulată „Știință și etnicitate. Cercetarea antropologică în România anilor ’30”,realizată în colaborare cu Naturhistorisches Museum Wien, Austria, Centre for Medical Humanities, Oxford Brookes University, UK și University of Oxford, UK și Arts & Humanities Research Council, de asemenea din UK și împreună cu profesorii Maria Techler-Nicola, profesor la Universitatea din Viena și cercetător la Naturhistorisches Museum tot din Viena, Austria și Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului București.

Diaspora. Dincolo de granițe, 21.10 – 22.00, pe toate frecvențele Radio România Cultural și online pe www.radioromaniacultural.ro
(Redifuzare din 29 martie 2018)
 
Realizator Corina Negrea