Exploratorii lumii de mâine
21 December 2017
Păstrează copia, dar nu uita originalul
22 December 2017

Diaspora. Dincolo de graniţe – Dimensiunile Ascunse ale Universului 

Dimensiunile Ascunse ale Universului a fost tema de anul acesta a celei de-a Cincea Conferințe de Crăciun, care a avut loc la Bucuresti în 20 noiembrie a.c., la Ateneul Român, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Margareta a României, Custodele Coroanei Române şi al cărei invitat a fost Emilia Dudaş, dr.fizică, Director de Cercetare la CNRS, membru al Centrului de Fizică Teoretică și Profesor la École Polytechnique din Palaiseau, Franţa dar şi invitatul ediţiei din această seară al emisiunii Diaspora. Dincolo de graniţe.

“O conferinţă dedicată celei de a 25-a aniversări a experimentului ATLAS la LHC/CERN, celei de a 5-a aniversări a descoperirii bosonului Higgs și celei de a 150-a aniversări a Colegiului Național „Ferdinand I” Bacău”, după cum au menţionat organizatorii evenimentului, Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” , Filarmonica „George Enescu” , Institutul de Fizică Atomică, Rotary Club București-Curtea Veche, eveniment sprijint de Ministerul Cercetării şi Inovării, UEFISCDI, Academia Română, Ambasada Britanică din România, Ambasada Franţei în România, Consiliul Britanic, Institutul Francez din Bucureşti, Ministerul Educaţiei Naţionale.

Domeniul său de interes este teoria stringurilor, “o teorie care  întrunește speranțele multor fizicieni în realizarea unui mare vis (care pornește de la Einstein)”, spune Emilian Dudaş, şi anume “ unificarea celor două teorii fundamentale ale Universului, mecanica cuantică (teoria moleculelor, atomilor și a particulelor elementare), cu teoria generală a relativității (teoria marilor structuri cosmice, unde forța dominantă este gravitația).

Teoria stringurilor (sau teoria corzilor) înlocuiește particulele elementare cu minuscule corzi vibrante ca elemente fundamentale din care s-a construit întregul Univers.  Aceasta teorie ne duce și la existența a încă șase dimensiuni spațiale ale Universului, suplimentare celor trei pe care le cunoaștem, care ar putea avea consecinte in fizica particulelor elementare si cosmologie.”

Emilian Dudaș s-a născut în 1965 la Lupeni. În 1983 a absolvit Liceul Teoretic „George Bacovia” din Bacău – astăzi, Colegiului Național „Ferdinand I” și, în 1988, Facultatea de Fizică a Universității București.

Între 1991-1994 a urmat studii doctorale la Universitatea Paris-Sud, Orsay, unde și-a luat doctoratul în 1994, cu Profesorul Pierre Binétruy, un recunoscut specialist în domeniul cosmologiei și forțelor fundamentale ale Naturii și unul dintre fondatorii Laboratorului de Astroparticule și Cosmologie din Paris.

În 1993-1994 este atașat temporar pentru învățământ și cercetare la Universitatea Paris-Sud, după care obține o poziție post-doctorală la Service de Physique Theorique, CEA- Saclay, între septembrie 1994 și august 1996.

Între 1996-2003 este Charge de recherche CNRS, Laboratoire de Physique Théorique, Orsay, fiind totodată (1997-1999) Fellow al Departamentului de Fizică Teoretică de la CERN.

A fost recompensat cu  Premiul Gay-Lussac-Humboldt pentru Cercetare (2013), France-Berkeley grant award (2008-2010), “Prime d’excellence scientifique” (2010-2014 si 2015-2018) si Royal Society International Exchanges Award, 2017-2018.

Este membru al Comitetului Consultativ al “Southern European Network in Mathematical and Theoretical Physics”.

Diaspora. Dincolo de granite –  între 21.10 – 22.00, pe toate frecvenţele Radio Românai Cultural dar şi pe www.radioromaniacultural.ro.

Realizator Corina Negrea