Mihai Șora: “Nu pot rămâne insensibil la soarta lumii din jurul meu.”
3 October 2017
De Ziua Educaţiei, părintele Constantin Necula îndeamnă la RRC: Să fim atenţi să nu mai grăbim „coacerea” copiilor noştri
5 October 2017

Diaspora. Dincolo de granițe – Uniunea Europeană ”sub lupă”

La 23 iunie 2016, în Marea Britanie se organizează un referendum care decide: Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană!

La 29 martie 2017, Londra declanșează Brexit-ul, prin scrisoarea pe care prim-ministrul britanic Theresa May o adresează Uniunii Europene și prin care Londra anunță oficial retragerea Marii Britanii din blocul comunitar.

Pare a fi prima fisură clară în unitatea Uniunii Europene.

Urmează alegerile din Franța dar mai ales cele din Germania iar situația pare să se (re)echilibreze: la 18 iunie a.c., partidul La Republique En Marche câștigă alegerile legislative din Franța iar Emmanuel Macron  devine președinte al republicii; trei luni mai târziu, la 24 septembrie a.c., creștin-democrații din Germania câștigă alegerile iar Angela Merkel – un nou mandat de cancelar. Al patrulea.  ”Franța și Germania continuă cooperarea esențială pentru Europa”, scrie caleaeuropeana.ro

În aceleași alegeri, Alternativa pentru Germania (AfD), partid populist de extrema dreaptă, câștigă, pentru prima dată în ultimii 70 de ani, primele locuri în parlamentul federal și devine a treia forță în Bundestag. ”Nicio similaritate cu 1933”, comentează, pe Twitter, Pierre Moscovici, comisar european pentru afaceri economice și financiare, reușita AfD. Desigur, referirea era la victoria Partidului Muncitoresc Național-Socialist din Germania, condus de Adolf Hitler (www.caleaeuropeană.ro)

Dar Uniunea Europeană pare să fie din nou amenințată: într-un scrutin organizat la 30 septembrie a.c., (peste) 90% dintre catalani votează pentru independența regiunii Catalonia față de Spania.  

Uniunea Europeană ”sub lupă” – la Diaspora, în această seară, de la 21.10.

Invitat Corneliu Bjola, dr. în științe politice al Universității din Toronto (2007) și, din 2010,  Profesor în Studii Diplomatice la Universitatea din Oxford, Marea Britanie.

A predat anterior la Universitatea McMaster și la cea din Toronto, ambele din Canada. A fost, de asemenea, Research Fellow la Woodrow Wilson International Center for Scholars (2000) și Visiting Fellowla Australian Defense Force Academy (2012) și China Foreign Affairs University (2016).

Pe lângă articole în jurnale de specialitate, Corneliu Bjola a publicat cinci cărti, inclusiv volumele co-editate recent despre Secret Diplomacy: Concepts, Contexts and Cases (cu Stuart Murray, Routledge 2016) andDigital Diplomacy: Theory and Practice (cu Marcus Holmes, Routledge 2015). În prezent lucrează la o nouă carte pe tema rolului rețelelor de socializare media în negocierile internaționale.

Este Editor-Șef al noii reviste academice Diplomacy and Foreign Policy (Brill), co-editor al seriei de cărțiNew Diplomacy Studies (Routledge) și editor pe teme diplomatice al jurnalului Global Affairs (www.cbjola.com) – și, în această seară, invitatul emisiunii Diaspora. Dincolo de granițe. De la ora 21.10, în direct, pe toate frecvențele Radio România Cultural și on line, pe www.radioromaniacultural.ro  

Redactor Corina Negrea