Exploratorii lumii de mâine
7 December 2017
A început ”Săptămâna Nobel”
8 December 2017

Dimensiunea artistică a anatomiei veterinare

Lansarea ediției a doua a cărții  ”O  VIAȚĂ PE DOUA CONTINENTE (Slujind Anatomia pe cinci continente) Europa, America de Nord, America de Sud, Africa, Asia”,  în această toamnă, a prilejuit autorului ei, dr Gherorghe Constantinescu o nouă vizită în România și mie întâlnirea cu domnia sa pentru a înregistra acest interviu.

Gheorghe Constantinescu este Profesor Emerit de Anatomie Veterinară la Universitatea Missouri-Columbia, U.S.A. dar și pictor , sculptor dar mai ales desenator al elementelor anatomice care ilustrează cursurile sale. Moștenește talentul de la mama sa, dar mai departe doar o singură nepoată duce mai departe abilitățile de desenator.

Gheorghe Constantinescu este descendent al unei adevărate dinastii de medici, autorul a 16 carti publicate in SUA, printre care: Ghid Clinic de Disecție pentru animalele mari, Anatomie a animalelor mici, Atlas de anatomia animalelor de laborator cu planșe în acuarelă realizate chiar de el. Este membru al Asociației ilustratorilor medicali din SUA.

A introdus pentru prima oara tremenul de anatomie clinică in medicina veterinara, este unul dintre fondatorii (si singurul in viata) a Asociatiei Europene a Anatomistilor Veterinari, care a luat fiinta in anul 1961. Acum 3 ani  la Cluj Napoca, cu prilejul  celui de al 30-lea congres al acestei asociatii  a primit diploma de membru de onoare, ca fiind singurul fondator in viata a acestei asociatii.
În cei peste 60 de ani de activitate, a primit de 3 ori titlul de doctor Honoris Causa la Universitățile din Timisoara, Bucuresti si Constanta.
Este nepotul  renumitului profesor al Facultății de Medicină Veterinară, dr. Gheorghe K. Constantinescu, doctor în medicină veterinară al Universității din Berlin, genetician, una dintre cele mai marcante personalități ale medicinei veterinare din România din toate timpurile. Autorul i-a moștenit nu numai numele, dar și meseria și talentul, devenind la rândul său un binecunoscut medic veterinar, specialist în Anatomie Veterinară, profesor la o prestigioasă Universitate din Statele Unite ale Americii.
Toate detaliile tumultoasei sale vieți  se regăsesc în cartea sa autobiografică lansată la editura Vergiliu.
Interviu cu Gheorghe Constantinescu – Profesor Emerit de Anatomie Veterinară la Universitatea Missouri-Columbia, U.S.A.
Realizator Mihaela Ghiță