Idei in nocturnă – Invitat, dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, InoMed (ino-med.ro) – 29 octombrie 2020
29 October 2020
NASA și ESA au semnat o intenție de colaborare. Astfel, cel puțin trei astronauți europeni vor participa la misiunile Artemis
30 October 2020

Dimensiunea științifică a artei: Adrian Moleavin – Casele printate 3D sunt o realitate

În ultimii 10 ani, tehnologia printurilor 3D a evoluat incredibil, de la printarea de organe pentru medicină, trecând prin gastronomie, unde cofetarii printează decorațiuni de ciocolată sau marțipan, până la printurile de mari dimensiuni: poduri, birouri, pavilioane expoziționale, gherete urbane și chiar case.

Cea mai mare construcție printată 3D se află în Dubai, are 650 m patrați și a fost comandată de municipalitate.

În Mexic a fost printat un minicartier cu locuințe pentru oamenii străzii dar potențialul acestei tehnologii tinde să părăsească planeta pentru a fi folosită pe Lună sau pe Marte într-o eventuală colonizare.

De ce a luat un asemenea avânt tehnologia? Pentru că este ieftină, ecologică, rapidă. O astfel de construcție se ridică in mai puțin de 48 de ore si nu e necesară intervenția a mai mult de 2 oameni.

Invitatul meu din această săptămână este Adrian Moleavin, arhitect, cadru didactic la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București.

Foto: Clădire administrativă în Dubai, cea mai mare clădire printată 3D. (Sursa: Thomas Page via CNN)

Interviu cu Adrian MoleavinRealizator Mihaela Ghiță