Profesorul Carlos Frenk a primit Premiul Paul Dirac, pentru munca sa asupra evoluției universului
3 November 2020
Pastila antistres: Tehnica Feynman – cum învățăm să învățăm?
3 November 2020

Dimensiunea științifică a artei: Adrian Moleavin – Turnul bionic, orașul vertical

Oamenii au dorit să construiască un turn al cărui vârf să ajungă până la cer. Povestea construirii turnului Babel aflată în Biblie la capitolul Geneză  pare a fi o încercare de a explica apariția limbilor diferitelor popoare. Potrivit Genezei, babilonienii au dorit să devină celebri construind un oraș și un turn al cărui vârf să ajungă la ceruri. Biblia spune că Dumnezeu nu a îngăduit terminarea acestui turn, construcția nu a fost niciodată finalizată, iar oamenii care au lucrat la ea s-au împrăștiat peste tot pe pământ vorbind limbi diferite, fără să se poată înțelege între ei.

Am vrut să spun povestea turnului Babel pentru că  se pregătește construirea unui turn bionic, un adevărat oraș vertical. Turnul va avea peste 1200 m înățime, față de actualul Burj Khalifa de doar 828 de metri. Actualmente cea mai înaltă construcție de pe planetă. Cele 300 de etaje ale turnului bionic vor adăposti 100.000 de oameni. Proiectul a fost făcut de o echipă de arhitecți spanioli și ar trebui construit în Hong Kong sau Schanghai.

Invitatul meu este Adrian Moleavin, arhitect, cadru didactic la Universitatea de Arhitectură și urbanism Ion Mincu, București.

Interviu cu dr. arh. Adrian Moleavin, cadru didactic la Universitatea de Arhitectură și urbanism Ion Mincu, București.

Realizator Mihaela Ghiță

Sursa Foto https://en.wikipedia.org/wiki/Bionic_Tower