Știința 360 – UniHack
9 December 2020
Ziua Supraviețuitorului de Cancer – 12 decembrie 2020 . Ajutor în pandemie pentru pacienții oncologici
10 December 2020

Dimensiunea științifică a artei: Anna Dumitriu – ”Susceptibil” o lucrare video generativă, bazată pe studiul ADN al bacililor care provoacă tuberculoza

”Susceptibil” este o lucrare digitală, interactivă bazată pe datele unor cercetări de ultimă oră al unui consorțiu internațional condus de Universitatea Oxford. Consorțiul CRyPTIC este o colaborare la nivel mondial între instituțiile de cercetare a tuberculozei din întreaga lume pentru a realiza un tratament mai bun, mai rapid și mai direcționat al tuberculozei multirezistente.

”Susceptibil” este o lucrare prezentă în expoziția EFECT de la Micro la Macro, care poate fi vizitată în Cluj Napoca, până în data de 12 decembrie. Ferestrele de la parterul fostului Hotel Continental au fost transformate în vitrine expoziționale, așa că  pentru clujeni vizitarea expoziției este doar o simplă plimbare prin centrul orașului. Pentru toți ceilalți care ne urmăresc vă dezvăluim acum o această lucrare realizată de cuplul de artiști britanici Anna Dumitriu și Alex May.

Anna Dumitriu: Studiul s-a bazat pe aproape 10.300 de mostre de bacili de tuberculoza M, reprezentând toate descendențele majore ale tulpinilor, obținute de la oameni din șaisprezece țări diferite de pe șase continente. Cercetătorii au combinat datele obținute cu informațiile genomice ale acestei bacterii, pentru a prezice, pentru prima oară, care dintre cele 4 antibiotice utilizate în tratament este cel mai eficace în tratarea fiecărei tulpuni de tuberculoză.

Asta înseamnă că pacienții au acces la un tratament petrsonalizat cu cel mai potrivit antibiotic pentru tulpina de bacili cu care este infectat. Acest studiu deschide calea pentru o practică ce poate fi aplicată și pentru alte infecții bacteriene, studiul ADN al bacteriilor care produc infecțiile poate arăta exact secvența din genom unde să acționeze antibioticul.

Acesta este studiul care m-a inspirat pe mine să realizez o lucrare de artă care să comunice importanța acestor studii. Cea am făcut noi, ca artiști este o lucrare video-digitală interactivă, cu imagini care se autogenerează.

Mihaela Ghiță:  În ce constă interactivitatea lucrării?

Anna Dumitriu: Este un video generat de o instalație interactivă. Din pricina pandemiei, în vitrina de la Cluj se poate vedea doar varianta video. Versiunea interactivă pe care o vom putea instala în viitor, presupune o încăpere cu podea reflectivă și o proiecție pe 3 pereți pe care se vor vedea imagini 3D generate de computer, care sugerează bronhiile și alveolele pulmonare care se rotesc de jur împrejur ca într-un dans. Pe fundal se văd imagini ale bacililor și norii de culoare roșu-oranj, pentru că aceasta e culoarea antibioticului. Unul dintre efectele secundare ale antibioticului este că provoacă o colorare în oranj a lacrimilor.  Fiecare vizitator va putea să interacționeze atât cu imaginile bacililor cât și cu acelea ale antibioticelor și prin alăturarea lor se vor genera alte imagini.

Ce dorim sa spunem este că sănătatea este o problemă globală și necesită o colaborare globală. Simptomele tuberculozei seamănă destul de mult cu acelea de COVID: febră și tuse. În aceste condiții bolnavii de tuberculoză ar putea fi greșit diagnosticați și în felul acesta să nu primească tratamentul potrivit, iar boala lor să se înrăutățească.

”Susceptibil” este o lucrare video generativă, bazată pe un studiu de ultimă oră pe genomul bacililor care provoacă tuberculoza. Cei doi artiști: Anna Dumitriu și Alex May autorii lucrării Susceptibil și-au propus să aducă la cunoștința publicului larg o problemă de sănătate cu care specialiștii încă se confruntă: tratarea infecțiilor produse de  bacilul Koh.

Sursa foto: https://annadumitriu.co.uk/portfolio/susceptible/  și Centrul Cultural Clujean

https://quantum-cluj.ro/efect/

https://quantum-cluj.ro/despre/

Interviu cu Anna Dumitriu – bioartist din Marea Britanie

https://annadumitriu.co.uk/portfolio/susceptible/

Realizator Mihaela Ghiță