CONSULTAȚII – 25 APRILIE 2021 – Imunitate naturală vs. Vaccinare
24 April 2021
Știința 360 – 26 aprilie 2021 – Ce sunt adenovirusurile și cum acționează vaccinurile pe bază de adenovirus 
26 April 2021

Dimensiunea științifică a artei: Aurelie Delater – Colaborarea între artiști și cercetători este încurajată la nivel european prin programul S+T+ARTS ep. 1

 

Motivul pentru care arta este necesară științei este acela că arta înseamnă creativitate și aceasta implică imaginație, iar imaginația este vizualizare. Lucrurile pe care suntem capabili să le  vizualizăm sau să le imaginăm în mintea noastră sunt lucrurile pe care le putem crea, desigur, dacă avem instrumentele pentru a face acest lucru. Adesea, unele dintre cele mai mari descoperiri în știință implicau utilizarea unei forme de artă. Ca exemplu, Charles Messier, un astronom francez din secolul al XVIII-lea, cunoscut drept un vânător de comete, el a rămas în istorie cu un catalog care cuprinde 110 corpuri cerești, desenate chiar de el: galaxii, roiuri stelare și nebuloase, multe dintre ele fiind observate pentru prima oara de Messier. Un alt exemplu pe care îl cunoaștem cu toții este Leonardo DaVinci, care a folosit arta ca modalitate de a reprezenta gândurile absatracte în realitatea materială. Multe dintre desenele și ideile sale au dus la invenții practice care erau cu mult înaintea timpului.

Sunt aproape 10 ani, de când Comisia Europeană a lansat programul S+T+ARTS care facilitează alianțe între științe, tehnologie și arte și le asociază cu valorile centrate pe umanitate, sustenabilitate și etică.

S+T+ARTS este o inițiativă a Comisiei Europene care datează din 2012 și care facilitează alianțe  între stiințe, tehnologie și artă care implementează eficient abordarea europeană a tehnologiei asociate cu valorile centrate pe umanitate, sustenabilitate și etică.  

Am stat de vorbă cu Aurelie Delater manager de proiect pentru ecosistemele S+T+ARTS, de la care am vrut să aflu cum funcționează acest program european de incluziune a artelor în activitatea de creație inginerească și în cercetarea științifică.

Interviu cu Aurelie Delater – senior manager S+T+ARTS

Realizator Mihaela Ghiță