Pastila antistres – 9 motive pentru a merge la psiholog
9 February 2021
Pacienții oncologici și COVID-19 – Ce ne-au învățat 12 luni de pandemie ?
10 February 2021

Dimensiunea științifică a artei: Bogdan Drugă – Pentru lumea algelor, un an înseamnă viața a peste 200 de generații, cam ce  însemnă  7000 de ani în lumea oamenilor. ep. 2

 

Acum 4 ani, artistul chinez Gu Wenda, a implicat 1500 de elevi din Shenzen, să picteze 1500 de metri pătrați de hărtie de orez, cu apa înverzită de alge. El a organizat acest eveniment de masă pe de o parte să atragă atenția asupra poluării apelor și exacerbarea populației de alge din apele potabile ale Chinei. Pe de altă parte a ales să implice copiii în proiectul său în speranța că în viitor arta contemporană va fi mult mai bine cunoscută în China.

Invitatul meu în această săptămână este Bogdan Drugă, cercetător la Institutul de Cercetări Biologice din Cluj, directorul unui proiect finanțat prin UEFISCDI – fonduri norvegiene, care va studia în următorii ani, efectul încălzirii globale asupra algelor din oceanul planetar și cum se vor adapta ele la creșterea temperaturii mediului lor de viață.

Proiectul ”Evoluția adaptivă a algelor marine în contextul schimbărilor climatice și consecințele asupra serviciilor oceanice” este finanțat prin programul RO-NO 2014-2021, parte a unui mecanism financiar numit „Granturile SEE (Spațiul Economic European) și Norvegiene”, prin care Norvegia, Islanda și Liechtenstein finanțează cercetarea într-o serie de state europene. Scopul acestui mecanism financiar constă în consoție de 85% de către Norvegia, și 15% de către Statul Român. Fondurile sunt coordonate de către UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării), care este o instituție publică aflată în subordinea Ministerului Educației Naționale. UEFISCDI are rol de Operator de Program.

Institutul de Cercetări Biologice (ICB) Cluj este coordonatorul proiectului, iar partenerul norvegian este Institutul Norvegian pentru Cercetari Acvatice (NIVA).

Interviu cu Bogdan Drugă – dr. în biologie, cercetător la Institutul de Cercetări Biologice din Cluj, directorul proiectului.

Realizator Mihaela Ghiță