Știința 360 – 8 martie 2021 – ”Pe noi nu ne sperie un virus, pentru că Dumnezeu ne-a creat să luptăm, prin sistemul imunitar, cu toți virușii de pe lume. Cu milioane de viruși!”
8 March 2021
Pastila antistres – Anxietatea socială (fobia socială)
9 March 2021

Dimensiunea științifică a artei: Cătălin Crețu – Pianul augmentat

 

La sfârșitul anilor ’30 ai secolului trecut, John Cage, unul dintre cei mai importanti compozitori și teoreticieni americani, pionier al muzicii electroacustice, a lansat pentru prima dată conceptul de ”pian preparat”. Un pian căruia i se modifică sonoritatea prin introducerea între corzile lui a diferite obiecte de dimensiuni și materialități diferite: cuie, plăcuțe, furculițe, fragmente textile, etc. spre a introduce efecte noi de timbru.

Contemporan cu noi, Cătălin Crețu, compozitor și artist multimedia, se folosește de senzori electronici pentru a ”prepara” pianul, obținând ”pianul augmentat” după cum îl denumește. Pianul augmentat și miniaturile compuse pentru acest instrument hibrid, acustic și electronic, au fost subiectul și obiectul unui studiu postdoctoral la Institutul MIDAS, în cadrul Universității Naționale de Muzică București, acum câțiva ani. 

Interviu cu Cătălin Crețu, compozitor și artist multimedia

www.catalincretu.ro

Realizator Mihaela Ghiță