Știința 360 – 8 iunie 2021 – #raportuldegarda
8 June 2021
Cu Bună Știință – Orașe vii: Invitații celei de-a șaisprezecea ediții a întîlnirilor “Cu Bună Știință” sînt Bogdan Suditu, specialist în geografie socială, și sociologul Barbu Mateescu
9 June 2021

Dimensiunea științifică a artei: Ciprian Ciuclea – Arheologia invizibilului – ecouri din Universul îndepărtat

 

Vorbim astăzi despre lucrarea Arheologia invizibilului – ecouri din Universul îndepărtat realizată de artistul Ciprian Ciuclea în colaborare cu Gina Isar dr. în astrofizică, cercetătoare la Institutul de Științe Spațiale.

Ciprian Ciuclea în lucrarea sa prezintă rezultatele unui mini experiment realizat chiar de el: o cameră cu ceață în care a adus în vizibil urme ale particulelor subatomice de energie joasă care chiar acum, sub ploaia cărora ne aflăm chiar în acest moment.

Rezultatul acestor experimente va fi expus în perioada 11 iunie 3 iulie, în cadrul expoziției Fusion AIR – Structuri convertibile, la Galeria /SAC @ MALMAISON, din strada Plevnei nr 137C, etajul 2.

Proiectul Fusion AIR – rezidențe artistice în institute de cercetare a adus împreună 4 artiști și cercetători din 4 institute de cercetare, care au lucrat și experimentat împreună rezultând 4 lucrări artistice. Cei 4 artiști sunt: Aura Bălănescu, Ciprian Ciuclea, Floriama Cândea și Peter Gate. Ei au colaborat cu cercetători de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie, Institutul de Științe Spațiale, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației și Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor.

Fusion AIR – rezidențe artistice in institute de cercetare este organizat de asociația Qolony și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Interviuri cu Ciprian Ciuclea, artist vizual și dr. Gina Isar, cercetaătoare la Institutul de Științe Spațiale.

Credit foto: Ciprian Ciuclea,  Arheologia invizibilului – ecouri din Universul îndepărtat (2021)

Realizator Mihaela Ghiță