Știința 360 – 2 martie 2021 – #raportuldegarda.ro
2 March 2021
Știința 360 – 3 martie 2021 – De ce nu ai dona? De ce nu ai vrea să ajuți și să salvezi pe cineva? 
3 March 2021

Dimensiunea științifică a artei: Cosmin Haiaș –  I, Robot robotul ”timid” cu inimă artificială

I, Robot – să îi săunem un ”robot” timid care reacționează la atingere, a fost una din lucrările expuse de Cosmin Haiaș în cadrul expoziției FUSION, desfășurată cu doi ani în urmă la Rezidența BRD Scena9.

Cosmin Haiaș este unul dintre cei patru artiști din rezidența FUSION care a colaborat cu cercetătorii de la Institutul de Fizica Materialelor. Ideile artistice s-au contopit cu cele științifice rezultând o instalație interactivă sensibilă la atingerea vizitatorilor și care oferea și un răspuns sonor prin muzică și unul vizual prin lumini.  I, Robot – lucrarea lui Cosmin Haiaș are și o ”inimă” dintr-un material studiat la Institutul de Fizica Materialelor, care funcționează ca un mușchi artificial capabil să se contracte sub influența unor stimuli electrici.

Vă întrebați, poate, de unde interesul pentru știință și tehnologie, pentru un artist? Cosmin Haiaș este artist și inginer, interesat de evoluția tehnologică și de cel mai remarcabil eveniment din evoluția omenirii – Inteligența artificială. Tema lucrării de doctorat de care se ocupă este Statutul avangardelor în epoca revoluției digitale. 

Interviu cu Cosmin Haiaș – artist vizual

Realizator Mihaela Ghiță