CONSULTAȚII – 16 MAI 2021 – Viermii de făină galbeni uscați, confirmați ca aliment în UE
15 May 2021
Caravana vaccinării în școlile din Argeș
17 May 2021

Dimensiunea științifică a artei: Cristina Bodnărescu – Robotul NAO în rezidență la Institutul Goethe

 

Ați urmărit un fragment din dialogul între Cristina Maria Misirgic și roboțica NAOmi, în cadrul perforfance-ului cu titlul Playmate – Tovarășul de joacă. Ce este asta? întreabă NAOmi când o vede pe Cristina desenând cu mâine, în aer. O inimă, răspunde Cristina. Ce este o inimă? E ceva ce pe mine mă ține în viață, îi răspunde Cristina. Eu am inimă? Nu tocmai. Atunci înseamnă că sunt mort? Dacă nu am inimă și totuși nu sunt mort, atunci ce sunt eu? A punctat NAO întrebarea existențială.

Ce este un robot? Un partener de joacă, o conștiință cu care discuți și față de care poți dezvolta sentimente sau este un obiect programat de către om? Este dilema celor 3 studente la UNATC, care s-au ocupat, timp de 2 luni, de  educația lui NAOmi, un roboțel foarte simpatic.

Cristina-Maria Misirgic, Maria Bucurenciu și Cristina Bodnarescu au programat robotul învățându-l noi abilități. Cele trei, studiază în cadrul programelor: Tehnologii interactive pentru artele performative, Game design și Corecgrafie la UNATC.

Robots-in-Residence este parte a proiectului Generation A = Algorithmus, în cadrul acestui proiect, mai mulți roboți NAO au fost trimiși să viziteze diferite Institute Goethe din Europa. Robotul NAOmi a vizitat până acum Slovenia, Republica Cehă, Polonia Germania și Irlanda, iar de la începutul lunii martie a poposit în București, la CINETic.

În cadrul rezidenței din București, Cristina-Maria Misirgic, Maria Bucurenciu și Cristina Bodnarescu au programat robotul învățându-l noi abilități.

Foto credit: Institutul Goethe

Interviu cu Cristina Bodnărescu

Realizator Mihaela Ghiță