Buletin cosmic – Oleg Novitski, Piotr Dubrov și Mark Vande Hei au efectuat un survol de 40 de minute în jurul Stației Spațiale Internaționale, la bordul capsulei Soyuz MS-18
1 October 2021
Dimensiunea științifică a artei: Horea Avram – ORLAN va fi prezentă la Cluj Napoca, la deschiderea expoziției ORLAN – Les filmes de SAINTE ORLAN
4 October 2021

Dimensiunea științifică a artei – Filmul de weekend Fireball – visitors from darker worlds – Werner Herzog

 

În dimineața zilei de 15 februarie 2013, un superbolid de aproape 20 de metri în diametru a intrat în atmosfera terestră în regiunea Chelyabinsk, din munții Urali. 

Lumina meteorului era mai strălucitoare decât soarele și a fost vizibilă până la 100 km distanță, iar unii martori oculari spun chiar că au simțit căldura intensă a mingei de foc.

Datorită vitezei extraordinare, aproape 69.000 km/oră, obiectul a explodat la o înălțime de circa 30 km peste regiunea Chelyabinsk.

Explozia a generat o lumină puternică, strălucitoare și un nor de fierbinte de praf și gaz, o puternică undă de șoc și numeroase fragmente mici de meteoriți.

Explozia a creat panică în rândul locuitorilor locali și circa 1500 de persoane au fost rănite suficient de grav pentru a cere tratament medical. Leziunile, s-au datorat mai degrabă efectelor indirecte decât meteoritului însuși. În principal rănile au fost cauzate de cioburile de la ferestrele sparte din pricina undei de șoc. Aproximativ 7200 de clădiri din 6 orașe din regiune au fost avariate.

Cu o masă inițială estimata la 12.000-13.000 de tone și un diametru de doar 20 m, meteoritul de la Cheliabinsk din 2013 este considerat cel mai mare obiect natural cunoscut, care a intrat în atmosfera Pământului de la evenimentul Tunguska din 1908, care a distrus o zonă largă, împădurită și foarte puțin populată, din Siberia.

V-am obișnuit ca vinerea să facem o recomandare de film. Împreună cu regizorul Raul Pahonea, colaboratorul nostru din Oradea, am decis ca în acest sezon să vă propunem filme documentare. O să vă prezentăm atât autori cât și filme cu subiecte incitante.

Începem astăzi cu Werner Herzog, un regizor de origine germană, scenarist, scriitor, actor, și regizor de operă, considerat un pionier al noii cinematografii germane.

Recomandarea pe care ne-o face Raul Pahonea este cel mai recent film al lui, lansat chiar în 2020, Fireball – visitors from darker worlds, în traducere Mingi de foc – vizitatori din lumi mai întunecate.

Este un documentar complex despre meteori și meteoriți realizat în colaborare cu Clive Oppenheimer, geograf și seismolog la Universitatea Cambridge.

Realizator Mihaela Ghiță împreună cu regizorul Raul Pahonea