CONSULTAȚII, 23 OCTOMBRIE 2021: Centrul NoRo – 10 ani de experiență în bolile rare
22 October 2021
Buletin cosmic – Lucy a plecat într-un voiaj către troienii lui Jupiter
22 October 2021

Dimensiunea științifică a artei: Filmul de weekend – Into Eternity: A Film for the Future (2010) în regia lui Michael Madsen

Into Eternity: A Film for the Future, Pentru eternitate: un film pentru viitor, un documentar din anul 2010 în regia lui Michael Madsen, este recomandarea pe care ne-o face Raul Pahonea colaboratorul nostru 

Centralele nucleare din întreaga lume au generat, până acum, aproximativ 300.000 de tone de deșeuri radioactive de nivel înalt care trebuie depozitate în siguranță timp de 100.000 de ani sau mai mult. Anual această cantitate de deșeuri radioactive creste cu încă 12.000 de tone.

Into Eternity este primul documentar de lung metraj care explorează întrebările științifice și filozofice uimitoare pe care le pune depozitarea deșeurilor nucleare pe termen lung.

Structurat ca mesaj pentru generațiile viitoare, filmul se concentrează pe depozitul de deșeuri Onkalo aflat acum în construcție în Finlanda, una dintre primele instalații de depozitare subterane. Onkalo este o rețea gigantică de tuneluri săpate în roca de bază care va începe să primească deșeurile nucleare începând cu 2023. 

Se estimează că depozitul va putea să stocheze deșeurile nucleare timp de 100 de ani, după care va fi sigilat și așa va rămâne timp de 100.000 ce ani.

Cum va arăta lumea, planeta noastră peste 100.000 de ani? Este posibilă o asemenea anticipare? Nu este oare, din nou, o aroganță a umanității în a-și asuma ceva care nu poate duce? In sensul că acum 50 de ani se vorbea despre superioritatea omului și puterea lui de a supune natura, era o lozincă comunistă. Acum vorbim de construcții care să reziste 100.000 de ani, chiar și în condițiile în care aceste construcții sunt galerii săpate în cele mai vechi roci de pe planetă, aflate în  Finlanda. 

Interviu cu Raul Pahonea

Sursa foto: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Into_Eternity_FilmPoster.jpeg

Rubrică realizată de Raul Pahonea și Mihaela Ghiță