Știința 360 – 11 mai 2021 – #raportuldegarda.ro
11 May 2021
Cu Bună Știință: Tehnologii cuantice
12 May 2021

Dimensiunea științifică a artei: Florica Prevenda –  Apariția internetului, în anii ’90, a influențat decisiv omenirea – ep. 3

 

În anii ’90 a călătorit foarte mult prin țările europene și după un concurs de împrejurări, câștigă loteria vizelor și ajunge în acest fel în Statele Unite ale Americii la New York. ”Am crezut că am ajuns pe planeta Marte. Am înțeles atunci că cel mai important lucru care se întâmpla în acea perioadă era apariția internetului”, mi-a povestit Florica Prevenda invitata mea din această săptămână. 

Florica Prevenda este pictor, de mai bine de 20 de ani temele pe care le exprimă în lucrările ei sunt: globalizare, uniformitate, spațiu virtual și comunicare mediată tehnologic și ca în multe cazuri este mai bine cunoscută peste hotare decât în țară. Am vrut să ”profit” de experiența ei ca artist cu prezență în Statele Unite și să aflu cum vede ea, ca  artist piața de artă și cine creeaza această piață de artă?

Florica Prevenda, artist plastic, exprimă prin colaj și tehnici mixte, concepte care sunt inspirate de internet, rețele sociale, tehnologia informației. Am fost interesată să aflu cum a fost influențată opera unui pictor, de evoluția tehnologică din ultimii 25-30 de ani. 

Florica Prevenda s-a născut în anul 1959 în localitatea Dor Mărunt din județul Călărași, a absolvit Universitatea de Arte, George Enescu din Iași.

Și-a dobândit o viziune artistică observând și reflectând la condiția umană aflată sub influența computerului, a internetului, tehnolgii care s-au dezvoltat sub ochii noștri în ultimii 20 de ani. Florica Prevenda a început să vorbească în expozițiile sale despre globalizare, uniformitate, spațiu virtual și comunicare mediată tehnologic: Faces without a Face (1997 – 1998), Net People (2000 – 2001), Shadows of the Present (2001 – 2004), Facebook Obsession (2011 – 2015), Anonymous (2017 – 2018). Lucrările Floricăi Prevenda sunt vândute în SUA și Europa.

Interviu cu Florica Prevenda, artist plastic 

https://www.floricaprevenda.com

Realizator Mihaela Ghiță