Știința 360 – 10 mai 2021 – Cred că în România sunt mai mulți oameni care cred în știință decât în pseudoștiință
10 May 2021
Pastila antistres – Despre depresie și exercițiile fizice
11 May 2021

Dimensiunea științifică a artei: Florica Prevenda –  Temele pe care le abordez reflctă realitatea prezentă. ep. 2

 

Încă din anii ’90 mi-am dat seama că sunt transformări teribile date de insinuarea computerelor în toate domeniile vieții și am început să mă gândesc tot mai mult la ce se întâmplă cu omul în contactul său cu computerul și cum pot să exprim această stare de fapt prin tehnicile mele picturale. Mi-a povestit Florica Prevenda, invitata mea din această săptămână. Lucrările ei, realizate cu tehnici mixte, sunt colaje care ies din planietatea pânzei și vorbesc despre: globalizare, uniformitate, spațiu virtual și comunicare mediată tehnologic.

Ce este acum clasic ce este avangardist? Este un subiect pe care l-am discutat cu Florica Prevenda, chiar în atelierul său din strada Pangrati, un sanctuar al creației. 

Florica Prevenda s-a născut în anul 1959 în localitatea Dor Mărunt din județul Călărași, a absolvit Universitatea de Arte, George Enescu din Iași.

Și-a dobândit o viziune artistică observând și reflectând la condiția umană aflată sub influența computerului, a internetului, tehnolgii care s-au dezvoltat sub ochii noștri în ultimii 20 de ani. Florica Prevenda a început să vorbească în expozițiile sale despre globalizare, uniformitate, spațiu virtual și comunicare mediată tehnologic: Faces without a Face (1997 – 1998), Net People (2000 – 2001), Shadows of the Present (2001 – 2004), Facebook Obsession (2011 – 2015), Anonymous (2017 – 2018). Lucrările Floricăi Prevenda sunt vândute în SUA și Europa.

Interviu cu Florica Prevenda, artist plastic 

https://www.floricaprevenda.com

Realizator Mihaela Ghiță