Știința 360: Începe Festivalul de Știință București!
23 September 2020
România are mare nevoie de resursă umană calificată în cercetare – Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe
24 September 2020

Dimensiunea științifică a artei: Georgiana Buț – Autograful lui Neil Armstrong expus la Mănăstirea Franciscană din Cluj Napoca, în cadrul expoziției Departures from the sphere

Mihai Plătică este artistul care expune ca lucrare de sine stătătoare, în expoziția Departure from the sphere, fotografia lui Neil Armstrong, alături de semnatătura olografă, originală, a astronautului American și plicul în care a sosit. Documentul este moștenit de artist de la bunicul său.

În aceeași expoziție întâlnim lucrări de Horia Damian,

 Sorin Neamțu, Laurențiu Ruță, Catrinel Săbăciag, Ioana Vreme Moser,  Floriama Cândea, George Crîngașu.

Artiștii fac parte din diferite generații și utilizează mijloace de expresie variate precum fotografie, desen, sculptură, video și instalație și lucrează cu materiale convenționale, dar și atipice, de pildă componente electronice sau materiale biologice. Lucrările au ca punct de plecare experimentul artistic și oferă diferite posibilități de interacțiune care permit privitorului să recreeze uimirea trăită de artist sau cercetător în momentul descoperirii.

————————-

Georgiana Buț este curator independent și istoric de artă. Ea coordonează proiectul ECCA – Centrul European de Artă Contemporană din cadrul Centrului Cultural Clujean și a fost coordonator de comunicare și programe pentru galeria SPAȚIU INTACT din cadrul Fabricii de Pensule (2013-2015) și Galeria Quadro (2011-2013), Cluj. În prezent, este doctorand la Școala Doctorală de Filosofie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, unde scrie o teză despre expoziția ca mediu al practicii artistice.

————————-

Expoziția satelit DEPARTURES FROM THE SPHERE face parte din proiectul BOTH WAYS – o expoziție policentrică din punct de vedere fizic, desfășurată în cinci locații europene cu sediul central în Trieste, precum și o expoziție online replicată și extinsă, practic disponibilă la nivel mondial pentru oricine intră cu avatarul său.

BOTH WAYS este o expoziție de artă contemporană care contribuie, în cadrul Festivalului Science in the City, la ediția EuroScience Open Forum (ESOF2020) din Trieste.

BOTH WAYS este un proiect european de coproducție care reunește un grup de instituții de artă și știință din Croația, Ungaria, Italia, România și Serbia, cu scopul de a crea un dialog între pozițiile și modalitățile de producție a cunoașterii specifice artei și științei.

————————-

Scientifica este organizație care crede în puterea colaborării, provocări și minți curioase. Cu sediul în România, axată pe noile tehnologii, artă și știință, design circular și comunicare științifică, proiectele Scientifica își asumă noi abordări în ceea ce privește comunicarea și dezbaterea subiectelor științifice și încurajează participanții de toate vârstele să experimenteze și să exploreze puterea descoperirii.

————————-

Proiect cofinanțat de: Administrația Fondului Cultural Național

Parteneri: Fundația Plan B, Quadro 21, EBS Radio

Foto credit: Adelina Câmpean

Interviu cu Miruna Amza – fondatoarea asociației Scientifica Realizator Mihaela Ghiță