#BikeForScience la Știința 360 – 24 noiembrie 2020
25 November 2020
Când arta întâlnește știința, iar artiștii sunt cercetători
25 November 2020

Dimensiunea științifică a artei: Gina Isar și Cătălin Crețu: Sunetul prafului cosmic – la Noaptea cercetătorilor DoReMi-Ro, Doing Reasearch at Midnight in Romania

Miracolul care se petrece când arta întâlnește știința este metafora. Metafora este ingredientul secret care produce alchimia. Studiul exact, repetabil și reproductibil al experimentului științific devine cecetare artistică și mai apoi o lucrare cu valoare artistică.
Este ceea ce s-a întâmplat în colaborarea între Cătălin Crețu, muzician, cadru didactic  și fondator al Centrului de Muzică electroacustică și Multimedia, de la Universitatea de Muzică din București și Gina Isar – dr. în astrofizică,  membru din partea Institutul de Științe Spațiale în cadrul Observatorului Pierre Auger, din Argentina.
Anul acesta este anul sunetului, Cătălin Crețu este invitat special cu a o intervenție live în cadrul proiectului Noaptea Cercteătorilor DoReMi-Ro Doing Reasearch at Midnight in Romania. Vineri 27 noiembrie, îl găsiți pe pagina Noapteacercetatorilor.ro  în cadrul evenimentului de la București Măgurele.
Interviu cu:
– dr. fiz. Gina Isar – cercetător și membru din partea Institutul de Științe Spațiale în cadrul Observatorului Pierre Auger, din Argentina.
– dr. Cătălin Crețu – muzician, cadru didactic  cercetător și fondator al Centrului de Muzică electroacustică și Multimedia, de la Universitatea de Muzică din București 
Credit Foto: Mihaela Ghiță – Detaliu din lucrarea Perspectrum, care dă sunet particulelor de energie înaltă care intră în atmosfera terestră și sunt înregistrate la Observatorul Pierre Auger din Argentina. Perspectrum a fost realizată de Cătălin Crețu, în cadrul proiectului FUSION – rezidențe artistice în institute de cercetare, 2018-2019.