Știința 360 – 12 mai 2020: #raportuldegarda cu dr. Marius Geantă, președintele InoMed, Centrul pentru Inovație în Medicină
12 May 2020
Știința 360 – 13 mai 2020
13 May 2020

Dimensiunea științifică a artei: Irina Marinescu – Dansul contemporan ca terapie și metodă de identificare și exprimare a emoțiilor – ep. 3

Cum ai reacționa, oare, dacă la un spectacol de dans contemporan ai fi dezgustat, sau furios și mai mult de atât, performerul te-ar invita să îți exprimi aceste emoții. 

”Nu o lua personal”, este un spectacol performativ gândit de Irina Marinescu care provoacă spectatorul să își identifice emoțiile stârnite de muzică de sunete de imaginile proiectate într-un decor special construit și să reacționeze la ele. Spectacolul propus de Irina este unul intercativ, din mai multe perspective, preformerul poarta pe mănă un senzor care identiifică mișcările făcute de dansator și le transformă în sunete, cu alte cuvinte muzica este generată de dansul însuși. Pe de altă parte, muzica și dansul stârnește spectatorul să treacă prin emoțiile fundamentale, acelea de bucurie, sau furie, sau dezgust și așa mai departe și este invitat să intervină în desfășurarea spectacolului. Cu alte cuvinte spectacolul se autogenerează și devine fluid, organic și contaminant. Emoțiile trec de la unul la altul de la public la dansator și prin fiecare în parte în alt fel.

Dimensiunea științifică a artei vă introduce, în această săptămână, în lumea dansului și deloc paradoxal în lumea inginerească a senzorilor, a realității virtuale, dar și a neuroștiințelor și a psihologiei.

Irina Marinescu și-a descoperit relativ recent această apetență pentru arta dansului și a găsit dimensiunea terapeutică pe care dansul o are. Oamenii tind să se disocieze de corpul lor, spune Irina și introducerea tehnologiei ca instrument adițional în construirea spectacolului ajută în transmiterea mesajului pe care dorește să îl facă cunoscut: acela de a asculta ce spune corpul nostru.

Foto din arhiva Irina Marinescu

Interviu cu Irina Marinescu – danasatoare și performer.

Realizator Mihaela Ghiță