CONSULTAȚII : „Calitatea aerului în Europa – raport AEM 2020”
29 November 2020
Covid-19 în alte țări europene: cum au gestionat autoritățile problemele din sectoarele grav afectate de pandemie
30 November 2020

Dimensiunea științifică a artei: Lucian Muntean – Hărți imaginare, ep. 1

In anul 2019, la Institutul Cultural Român, Lucian Muntean expunea mai bine de 60 de lucrări de pictură din seria ”Hărți imaginare”. Formația de geolog, pasiunea pentru călătorii și firea contemplativă l-au făcut să abordeze în pictura sa, tema hărților.

Lucian Muntean este pictor și fotojurnalist. Sunt cele două preocupări principale. Dar, fiindca ne aflăm la o rubrică despre artă și știință, lucrurile nu rămân aici. Lucian este absolvent degeologie, al Facultății de Biologie-Geologie UBB ClujCluj Napoca, ca urmare, tema lui predilectă, ca artist, este harta, privită, interpretată și reinterpretată sub diferite forme: harta unei picături de apă, harta unui milimetru pătrat, hărți imaginare, peisaje imaginare.

Dacă până acum, artiștii intervievați abordau știința autodidact, pentru Lucian Muntean, lucrurile stau invers.El are o formare științifică, dar este artist autodidact.

Lucian Muntean este Sighișorean de origine, a absolvit Facultatea de Geologie Geografie în anul 2001, dar nu a profesta niciodată. Lucrează ca fotojurnalist pentru PressOne, Modernism.ro Dileme veche, Adevărul, agențiile Hepta, Mediafax, Agerpres.

www.lucianmuntean.ro

Credit foto: Lucian Muntean

Interviu cu Lucian Muntean, fotojurnalist, pictor

Realizator Mihaela Ghiță