Știința 360 -Marea Britanie este prima țară din lume care aprobă un vaccin anti-COVID
2 December 2020
Știința 360 – Un salt gigantic”, un salt ”care va transforma biologia”  
3 December 2020

Dimensiunea științifică a artei: Lucian Muntean – Pietra Paesina, ep. 4

Piatra Paesina este o varietate de calcar întâlnită în nordul munților Apenini din Italia. Datorită aspectului grafic din spărtura transversală este numită “piatră picturală” sau “calcar ruiniform” sau “marmură florentină”. Acest tip de calcar metamorfic are o structură cu stratificații compresate, în alternanțe cu argile de nuanțe diferite, intens fisurate, roca având vârsta de aproximativ 50 milioane de ani, de vârstă geologică Paleocene-Eocene.

Piatra Paesina era folosită de pictorii florentini ca suport pentru a picta pe ea, folosindu-se de aspectul de peisaj citadin ruiniform, pe care fisurile și umplutura argiloasă le creează în mod natural, ei completau acest peisaj cu pictură.

Lucian Muntean a fost inspirat de acest aspect al rocii, și a creeat o tehnică personală pentru a sugera, în acuarelă, peisajul ruiniform pe care roca îl prezintă în mod natural.

Lucian Muntean este Sighișorean de origine, a absolvit Facultatea de Geologie Geografie în anul 2001, dar nu a profesat niciodată. Lucrează ca fotojurnalist pentru PressOne, Modernism.ro Dileme veche, Adevărul, agențiile Hepta, Mediafax, Agerpres.

http://lucianmuntean.ro/fotoreportaj/192/Peisaj_imaginar_a_la_Paesina.htm

www.lucianmuntean.ro

Credit foto: Lucian Muntean

Interviu cu Lucian Muntean, fotojurnalist, pictor

Realizator Mihaela Ghiță