Știința 360 – 17 februarie 2021 – Reorganizarea cercetării românești pe baza principiului lui Haldane 
17 February 2021
Știința 360 – 15 februarie 2021 – De ce să donăm celule stem hematopoietice?
18 February 2021

Dimensiunea științifică a artei: Luisa Balaban – Sustenabilitatea în industria confecțiilor care este a 3-a cea mai poluantă industrie. Ep. 4 

 

Cel mai sustenabil produs este acela pe care nu l-ai cumpărat încă, dacă poți evita cumpărarea este cel mai bun act pe care îl poți face în promovarea sustenabilității.

Pentru un singur tricou sunt necesari 2.500 de litri de apă, pe tot parcursul procesului tehnologic: de la creșterea bumbacului, procesarea fibrei, țesere, colorare, fabricare si apoi spălarea lui pe parcursul folosirii de către consumator.

Sustenabilitatea în producția vestimentară se referă la reducerea risipei, la fabricarea de produse de bună calitate care să poată fi purtate multă vreme și nu în ultimul rând la folosirea de materii prime reciclate sau reciclabile.

Luisa Balaban, a terminat Liceul de artă Tonitza din București, apoi a absolvit UNARTE secția grafică, supă care a plecat în Marea Britanie unde a absolvit master-ul în design textil la Chelsea College of Art din Londra. Acum este consultant pentru probleme de sustenabilitate pentru companiile care comercializează obiecte vestimentare.

Foto:  Arhiva Luisa Balaban. Pânză și bluză de in  colorate cu alge Spirulina.

Interviu cu Luisa Balaban, artist-antreprenor.

Realizator Mihaela Ghiță