Cafeneaua de știință – 3 mai 2021 – Ingineri în luptă cu cutremurele
3 May 2021
Știința 360 – 4 mai 2021 – #raportuldegarda.ro
4 May 2021

Dimensiunea științifică a artei: Mumia cu părul albastru de la Sibiu

 

Cândva pe la mijlocul secolului al XIX-lea ia ființă ia ființă Asociația Ardelenească pentru Științe Naturale alcătuită din oameni preocupați de acest domeniu. În 1907 Herman von Hannenheim, Consulul Imperiului Austro-ungar la Cairo le dăruiește prin donație o mumie găsită în excavațiile arheolgice de la   Gamhud, aflate la circa 150 km sud de actualul Cairo.

Mumia cu părul albastru se află, acum, în patrimoniul Complexului Național Muzeal Astra din Sibiu, și începând cu anul 2019, cu prilejul mutării colecției de etnografie universală Franz Binder, mumia a fost pregătită pentru transport și supusă unor investigații fizico-chimice în vederea conservării, cercetării și pentru eventuale restaurări.

Până în anul 2019 Mumia cu părul albastru putea fi văzută la Muzeul de etnografie Franz Binder aflat în Piața Mică din Sibiu. Atunci s-a luat decizia mutării acestei colecții, câțiva km distanță, într-o clădire de depozitare a Muzeului în aer liber Astra, aflată la marginea orașului.

Muzeografii nu pot estima, încă, momentul când mumia va putea fi reexpusă public, pentru că toate investigațiile științifice și eventualele lucrări de conservare și restaurare vor dura ceva timp.

Fotografii din colecția de documentare a Complexului Naţional Muzeal ASTRA,din  Sibiu

Interviu cu Andrea Bernath Şef serviciu Conservare Bunuri Culturale, din cadrul Complexului Naţional Muzeal ASTRA,din  Sibiu

Realizator Mihaela Ghiță