Materialele pe bază de Mg și Ti pentru implanturi, sunt mai bine tolerate de organism dacă sunt acoperite cu straturi bioactive-antibacteriene
13 November 2019
Proiectul PRO INSTITUTIO un proiect care susține dezvoltarea excelenței în INOE2000
13 November 2019

Dimensiunea stiintifica a artei – O mitologie sonoră de Lera Kelemen

În vara acestui an, platforma ”Sounds like a book” a organizat o rezidență artistică în satul Șona. Cei 10 artiști în rezidență au realizat în cele 2 săptămâni câte o lucrare de tipul unei publicații care într-un fel sau altul trebuia să conțină sunete. 

Creativitatea celor 10 artiști a fost mare și lucrările lor foarte diverse au fost expuse la Galeria Posibilă sub titlul ”Bandwidth”. Astăzi vă propun cartea care se autocitește realizată de Lera Kelemen. 

Când treci degetul peste pagină, ca atunci când urmărești rândul, în căștile cu care este conectată cartea se aud sunetele înregistrate de artistă în mediul natural al satului Șona.

Sounds like a Book prezintă expoziția de grup „Bandwidth”, la Galeria Posibilă în perioada 5 – 22 noiembrie. Showul curatoriat de Mihai Popescu prezintă lucrările dezvoltate în cadrul rezidenței artistice „Bandwidth”, organizată în luna iulie, în satul Șona, din județul Brașov. Programul de rezidență a oferit unui grup de 10 artiști români și internaționali instrumentele teoretice și practice necesare, pentru a crea un proiect bazat pe două medii de expresie – sunet și carte.

Păstrând structura edițiilor anterioare Sounds like a Book, rezidența Bandwidth a incorporat două workshopuri și o serie de conferințe cu artiști care lucrează în domeniile sound art și graphic design. Anul acesta, artiștii în rezidență au lucrat cu Lukas Jakob Löecker, sound artist, și cu echipa studioului de design Grapho_mat, și s-au întâlnit cu Gabriel Barbu – graphic designer, Simina Oprescu – sound artist și cu Mihai Șovăială – artist vizual. Dacă Simina a introdus artiștii în tehnici de scriere în compoziția acusmatică, Gabriel i-a trecut prin procesul de producție a cărții, iar Mihai i-a familiarizat cu self-publishing design. În cadrul celor două workshopuri de sound art și graphic design, coordonate de Lukas Jakob Löecker, respectiv echipa Grapho_mat (Andreea Mihaiu, Andra Pavel, Mihai Popescu), artiștii au dezvoltat conținutul și forma viitoarei cărți, pornind de la tema rezidenței – comunicarea.  

Interviu cu Lera Kelemen – artist

Realizator Mihaela Ghiță