Știința 360 – 19 noiembrie 2021 – #raportuldegarda
19 October 2021
Știința 360 – 20 octombrie 2021 – Interviu cu Raul Cazan, președintele 2Celsius
20 October 2021

Dimensiunea științifică a artei: Sebastian Moldovan – Spacetime’s a wastin’ ep. 3

 

Invitatul săptămânii este Sebastian Moldovan, pictor, absolvent al Universității de Arte din Cluj Napoca.

Expoziția personală Spacetime’s a wastin’, găzduită de galeria Gaep reunește mai multe idei și preocupări ale artistului. În subsolul clădirii, te întâmpină o rețea întortocheată de țevi care conduc spre o mică seră cu o sumedenie de plante verzi. Prin țevi nu curge apă cum ai fi tentat să crezi ci sunet. Se aude o melodie, în surdină și ușor distorsionat așa cum aude și Sebastian, în urma accidentului suferit acum 3 ani. Apoi observi, ca într-un muzeu geologic, o colecție de roci. Ce îl preocupă pe Sebastian? De ce rocile sunt dure, deși structura atomică a materiei este extrem de rarefiată? De ce găurile negre sunt considerate niște apendice ale Universului, când ele ar putea fi niște culoare de trecere a energiei, poate către alte Universuri? Îl fascinează fenomenul de bioluminiscență, este atras de reliefurile hărților din Google maps asupra cărora intervine cu inundații imaginate de el. Este interesat de pictură dar numai în măsura în care el nici nu se atinge de pensulă, ci asistă doar niște mașinării care pictează în locul lui.

Galeria Gaep se află într-un imobil de secol 19 pe strada Plantelor, din curte urci către etajul I unde se află o altă parte a expoziției lui Sebastian Moldovan, acele exponate, inspirate din conceptul de gaură neagră, acel punct din Univers, ca un apendice, unde gravitația este atât de mare încât distorsionează spațiul și timpul. 

Mâine vom continua turul prin expoziția Spacetime’s a wastin’ semnată Sebastian Moldovan, deschisă încă, până în 4 noiembrie la Galeria Gaep.

SPACETIME’S A WASTIN’

11 septembrie – 6 noiembrie 2021

Gaep: Strada Plantelor 50, București

Sebastian Moldovan (născut în 1982, trăiește și lucrează în București) a studiat Pictura la Universitatea de Artă și Design din Cluj. Lucrările lui au fost expuse, printre altele, la Rezidența BRD Scena9 (București, 2020), Bienala Art Encounters (Timișoara, 2017), Muzeul Național Georgian (Tbilisi, 2016) și cea de-a 55-a ediție a Bienalei de la Veneția (Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică, 2013). Spacetime’s a Wastin’ este cea de-a treia sa expoziție personală la Gaep, după The Uncanny Within (2017) și / and / You Never Know What’s Off (2015).

 

Proiect co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraș deschis 2021. 

Foto credit: Mihaela Ghiță

Interviu cu Sebastian Moldovan, artist.

Realizator Mihaela Ghiță