REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan – Știai că Organizația Mondială a Sănătății definește sănătatea ca pe o stare de BINE fizic, psihic și social?
30 November 2019
Dimensiunea științifică a artei – Artistul român Lucian Indrei a propus un experiment în acceleratorul de particule de la Trieste
2 December 2019

Dimensiunea stiintifica a artei – The unseen – nevăzutul

Expoziția The Unseen deschisă pe 19 octombrie la Galeria Reflex, din Cluj-Napoca prezintă lucrările rezultate din rezidența de tip Art meets Science din Trieste, Oraș European al Științei 2020.

Expoziția încheie programul de cercetare, rezidență și perioadă de producție a artiștilor Ioana Trușcă (București), Lucian Indrei (Cluj-Napoca), Maria Băcilă (Vienna), Hybrid Lab | Eranio Petrușka și Ana-Bianca Tudorică (Cluj-Napoca) și a grupului de arte performative AJARIOT.

Institute partenere ale programului sunt SISSA Internațional School for Advanced Studies, Elettra Sincotrone Trieste, ICTP Internațional Center for Theoretical Physics, ICGEB Internațional Centre for Genetic Engineering and Biotechnology. 

Rezidențele anuale Scientifica sunt locul unde arta întâlnește știința iar experiența comună a participanților rezultă dintr-o naturalețe și curiozitate comună, o expresie fundamentală a nevoii noastre de a înțelege mai mult, de a vedea mai mult decât ceea ce este vizibil.  Programul a presupus susținerea mobilității culturale și a unui context de dialog  interdisciplinar și intercultural dintre cercetători, artiști, autorități locale și operatori culturali provenind din medii și țări diferite. 

Expoziția The Unseen prezintă lucrările și noile valențe expresive de tipul intervenție critică, experimentare artistică sau ludică a artiștilor participanți în rezidența:

????? ????̦??̆ trăiește și lucrează în București. Este arhitect și ilustrator – de bandă desenată, în special. A absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” în 2015, iar în prezent urmează cursurile Școlii doctorale UAUIM. În 2016 ilustrează Turb@. Orașul copilăriei – Tîrgu-Jiu, în 2017 ilustrează Sofica – pentru PUCK iar în 2018 participă cu “Scenarii de Locuire” la BETA – Bienala Timișoreană de Arhitectură și apoi la realizarea “One Night Gallery love Ioana Trușcă” – o expoziție care creează experiențe interactive, augmentate, folosindu-se de tehnologie (AR, VR).

?????? ?????? trăiește și lucrează în Cluj-Napoca, România. Lucrările sale abordează și utilizează fotografia, însă nu se limitează la acest mediu, integrând inclusiv desen, colaj, instalații etc. În ultimii ani a fost invitat ca speaker la evenimente culturale din Stockholm, Atena și Amsterdam, evenimente ce pun accent pe scena tânără de artă contemporană din România. În 2012 a co-fondat proiectul Lateral ArtSpace, făcând parte din echipa curatorială.

????? ??̆????̆ este în prezent studentă la Masterul de Art Science al Universității de Arte Vizuale din Viena – Angewandtede și are un BA în comunicare vizuală: ilustrație. Este foarte interesată de semiotică și percepție. Este curioasă referitor la politicile de identitate umane și non-umane. Cercetarea ei este axată pe cum gândim lumea, cum o codăm și codificăm și cum acest demers poate fi utilizat petru a debloca viitoruri invizible. Mai mult decât atât, este interesată de cum putem să schimbăm și alterăm aceste coduri, cifruri și algoritmi. Practica și setul ei de abilități sunt fluide.

?????? ??? este un studio creativ format din ?????? ??????̦?? ?̦? ???-?????? ????????̆, stabiliți în prezent în Cluj-Napoca, dar cu proiecte în mai multe locuri din țară. La intersecția dintre vizual și performativ, lucrările lor iau forma instalațiilor interactive, light design, videomapping, animație, modelare 3D și design de sunet. Scopul Hybrid Lab este să facă parte din factorii importanți ai dezvoltării acestui sector de artă inovativ, numit New Media.

??????? este un grup de artiști, interpreți, activiști, producători video, alcătuit din Isaora Pei (regizor, interpret), Giulia Parri (grafician, designer de mișcare) și Ester Gogliano (dansatoare). Cercetarea, transdisciplinaritatea și tema autodeterminării sunt direcțiile abordate. Prin intermediul lor, explorează relația dintre corp și imaginile vizuale. Cercetările AJARIOT sunt alimentate de practici corporale, somatice, plastice, vizuale, documentare și politice. În cadrul proiectului The Unseen, grupul AJARIOT a fost selectat pentru a fi parte din rezidența comună dintre In\Visible Cities – Urban Multimedia Festival, Gorizia și Scientifica.

Proiect organizat de Scientifica în parteneriat cu Fondatzione Internaționale Trieste și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Interviu cu Miruna Amza președinta Asociației Știentifica

Realizator Mihaela Ghiță