Exploratorii lumii de mâine: Ursula K. Le Guin — 90 de ani de la naștere
18 October 2019
REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan – Știai că Organizația Mondială a Sănătății definește sănătatea ca pe o stare de BINE fizic, psihic și social?
19 October 2019

Dimensiunea științifică a artei: Turgidum – metafora boabelor de grâu

Nicoale Velciov, un artist cu rădăcini bulgărești care trăiește în Timișoara se ocupă de land art, și intervenții în natură, o specie artistică de anvergură, poate prea puțin uzitată de artiști. Un land artist se folosește de elementele pe care natura le oferă: pietre, crengi, iarbă sau frunze pe care le folosește pentru a construi diferite obiecte sculpturale care rămân în peisaj. O lucrare de land art este efemeră, are o viață destul de scurtă până când va fi distrusă de intemperiile naturii. Nu același lucru se poate spune despre intervențiile în natură, care deși se integrează peisajului natural, sunt artefacte din metal, piatră sau chiar beton. Acesta este și cazul lucrării ”Turgidum” realizată de Nicoale Velciov anul trecut, la Cetate, pe domeniul celui care a fost marele moșier Barbu Drugă, omul care, după spusele istoricilor, a fost unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din zona Olteniei. Comuniștii i-au confiscat averea și l-au lăsat să se stingă în sărăcie pe cel care a înființat portul de la Cetate unde, la începutul anilor 1900, negustorii din toată Europa veneau să cumpere grâne.

Lucrarea Turgidum este un omagiu adus acestei figuri emblematice de început de secol XX, pentru comuna Cetate.

Miki Velciov se folosește de geometrie, calcule matematice exacte, pentru a realiza lucrări bazate pe anamorfoză și perspectiva inversă, amplasate în natură.

Interviu cu Nicoale Velciov land artist

Realizator Mihaela Ghiță