Cu Bună Știință: De ce cred oamenii în trăznăi?
24 February 2021
Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe – Pandemia de COVID-19, realități și perspective
25 February 2021

Dimesniunea științifică a artei: Noile media și inteligența artificială în teatrul contemporan

 

Tehnologia computerizată și noile media în artele vizuale, să zicem că sunt destul de răspândite și nu mai reprezintă o surpriză extraordinară. Dar ce spuneți despre un scenariu de teatru creat pe baza unor algoritmi matematici și care poate fi privit ca un nou joc media interactiv, în care spectatorii  explorează posibilitățile narative ale structurilor IT.

La Festivalul Art&Science din Franța, de anul trecut a fost prezentată o astfel de piesă de teatru. În loc de actori, cele  8 personaje aveau forma unor ouă, în fapt o instalație inginerească tehnologizată. Aceste 8 personaje neînsuflețite sunt capabile să întrețină o conversație fără sfârșit. Tot acest joc este fundamentat pe 8 baze de date diferite și a unui sistem de proiecție. Spectatorul este martor la aceste discuții care se auto-întrețin și nu sunt de două ori la fel. 

Vorbim  despre cum intervine tehnologia modernă și noile media în teatru, ca expresie artistică, cu regizorul Alexandru Berceanu. 

Interviu cu Alexandru Berceanu – regizor

Realizator Mihaela Ghiță

Foto credit: Néstor Lizalde, new media artist — Jorge Berges, actor and screenplay writer, https://www.experimenta.fr/en/gallinero/