Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenți se mută online
2 April 2021
Jurnalul familiei -escu @ Cinema Muzeul Țăranului, online
2 April 2021

Din Rusia în Statele Unite, trecând prin Palestina sau Argentina – opt documentare despre justiție la One World Romania

Ediția de anul acesta a Festivalului One World Romania se va desfășura fizic la București, între 21 și 30 mai, și online, între 31 mai și 6 iunie, și va include și secțiunea despre încălcări ale justiției, ale democrației și ale demnității umane, dar și despre persoanele sau grupurile care încearcă restabilirea acestora. Sub titlul „Când tancurile plâng în locul nostru”, secțiunea va cuprinde opt lungmetraje care ne vor duce în diferite locuri de pe Glob, dar ne vor trece prin diverse perioade istorice și regimuri politice. Secțiunea este susținută de Fundația Konrad Adenauer prin Programul Statul de Drept Europa de Sud Est.

„Responsabilidad Empresarial” vorbește despre represiunea muncitorilor în timpul dictaturii militare din Argentina în perioada 1976-1983, iar în „Il n’y aura plus de nuit” ajungem deasupra unor regiuni din Orientul Mijlociu, observând lumea de sub noi în timp ce realizăm ironia de a vedea mult și a înțelege puțin. În „Rara avis” plecăm într-o călătorie pe Oceanul Pacific, împreună cu cinci adolescenți cu probleme aflați într-un program de educare și reintegrare în societate, iar „The Last Hilibily” îi dă cuvântul lui Ritchie, un reprezentant al Americii rurale defavorizate care l-a condus pe Trump la președinția țării, în timp ce regizorii Vladimir și Pierre Léon merg până în Rusia pe urmele bunicilor despre care cred că ar fi putut fi spioni sovietici în „My Dear Spies”.

Cu „Letter to a Friend”, Emily Jacir realizează simultan o scrisoare, un jurnal și un eseu video despre Bethleem, orașul unde a copilărit și care în prezent este amenințat de haos și ruină. Tot despre conflictul israelo-palestinian vorbește și filmul „The Viewing Booth”, de data aceasta prin prisma reacțiilor spontane ale unei studente israeliene care vizionează imagini cu viața cotidiană în orașul Hebron, un epicentru al conflictului. Și Insula Martinica este adusă în atenția noastră în „Tu crois que la terre est chose morte”, care explorează daunele produse de colonialism și resursele pe care le găsesc unii locuitori pentru a rezista oportunismului și individualismului ambiant.
Tematicile din secțiunea „Când tancurile plâng în locul nostru” vor fi aprofundate în cadrul unor evenimente speciale, cu ocazia cărora publicul va putea discuta pe marginea temelor declanșate de filme alături de invitați și de experți din domenii relevante.

Ediția de anul acesta a Festivalului One World România va avea loc în două etape: fizic, la București, între și 21 și 30 mai, la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului Român și alte locații indoor și outdoor din Capitală și online în toată țara, între 31 mai și 6 iunie.

Abonamentele pentru perioada 21-30 mai, desfășurată în locații fizice din București, sunt disponibile pe Eventbook (https://eventbook.ro/festival/one-world-romania) în număr limitat (50) și asigură intrarea la toate proiecțiile festivalului, catalog și alte materiale promoționale. Abonamentele nu includ accesul la deschiderea festivalului, concerte și la alte evenimente speciale.