Stelarc, artistul care are o ureche implantată sub pielea brațului stâng și o sculptură în stomac
4 May 2018
Cafeneaua de știință: (Aproape totul despre) Regulamentul General privind Protecția Datelor Personale
7 May 2018

Din ultimul număr al newsletterului Savantgarde

(întreaga colecție, AICI):

MARELE ZID CHINEZESC
AsianBoss: Până în 2020, China va dezvolta un sistem de evaluare care va acorda credite cetățenilor săi. În funcție de punctaj, poți primi bonusuri sau poți fi abțiguit. De exemplu, cei cu scor mic nu vor putea cumpăra bilete de tren sau de avion, vor avea o viteză de internet mai mică și alte neplăceri de genul acestora. TheEconomist scrie de tendințe similare într-o societate mult mai funcțională, cea britanică. Ești promiscuu? Divorțat? Extravagant? S-ar putea să nu dea bine și cererea ta de pașaport să îți fie respinsă. Numărul străinilor care au primit pașaport britanic a scăzut de la 194 370, în 2012, la 123 229, anul trecut. În încercarea de a reduce numărul noilor cetățeni la sub 100 000/an, guvernul britanic elaborează teste cu întrebări îndoielnice, pe alocuri chiar ofensatoare, ce stabilesc caracterul potrivit sau nepotrivit al aplicantului.

PORTETE

Peste tot pe unde mergem, lăsăm în urmă mostre ADN. Cu datele pe care le pot furniza, aceste mostre vorbesc despre câteva carateristici ale noastre, precum culoarea ochilor, a pielii sau a părului. În curând, însă, pe baza lor va putea fi reconstruit, cu acuratețe, și portretul feței, dar și vârsta, vocea și alte caracteristici. Smithsonian se întreabă cum ne vor afecta toate acestea viața?

ÎNARIPATE ÎNCĂLȚATE

Medium: Cum au devenit păsările de la oraș mai deștepte decât cele de la țară.

iQ

Sophie Pinkham (The New Republic) încearcă să explice de ce îmbrățișează societățile post-comuniste populismul și care sunt resorturile nostalgiei lor pentru viața trăită sub tiranie.

________________

DefendeOne: O gașcă de bandiți a folosit drone pentru a pune bețe în roate unui raid al poliției americane. Și nu e singurul prilej cu care băiețiii răi pun dronele la lucru.