Marin Cazacu, despre RadiRo
23 September 2016
Discursul domnului Ovidiu Miculescu, Preşedinte Director General Radio România, în deschiderea RadiRo 2016
23 September 2016

DIRIJORUL LIN DAYE  DESPRE RAPSODIA NR 1 DE GEORGE ENESCU

6. Internationaler Dirigentenwettbewerb Sir Georg Solti, 1. Preisträger: Daye Lin, hr Sinfonieorchester, 23..09.12, Alte Oper Frankfurt, Frankfurt am Main, Foto: Alte Oper Frankfurt/ Anna Meuer

Iubesc această piesă şi cred că orice muzician din orice orchestră iubeşte această compoziţie.

Enescu a fost un geniu. A avut un talent extraordinar pentru vioară, pentru compoziţie, pentru tot ce ţine de muzică. Este, nu-i aşa, cel mai mare compozitor român. De altfel, Enescu este foarte popular şi în China.

Atunci când eram copil ascultam des muzică tradiţională românească şi urmăream filme de la voi. Cultura nu ne este străină.Aşa că la repetițiile pentru acest concert, muzicienii din orchestră s-au simţit foarte apropiaţi de această piesă, încă de la început.

Este o compoziţie extrem de melodică, iar viziunea lui Enescu este încântătoare.

Este cu atât mai interesantă cu cât este foarte greu de interpretat tehnic. Este nevoie ca instrumentiştii să stăpânească o tehnică foarte bună. Aşa că pentru noi, ca  muzicieni, este o foarte interesantă încercare. Cred că însuşi Enescu, atunci când a compus-o, a încercat să-şi atingă limitele cele mai înalte de instrumentist.

Cred că oricine ar trebui să fie interesat să cânte această lucrare.

Tuturor ne place aici. Aveţi o ţară extraordinară, Bucureştiul este un oraş foarte frumos şi ne bucurăm să fim în această sală de concerte minunată. Mulţumim că ne-aţi invitat să susţinem concertul din deschiderea festivalului, sunt convins că vom fi la înălţime.

 

 

Interviu de George Gîlea