Discursul privind Starea Uniunii 2021 (partea I)
25 September 2021
Educația adulților în Europa – inegalitate de oportunități, politici și măsuri de sprijinire
9 October 2021

Discursul privind Starea Uniunii 2021 (partea a II-a)

(Photo by kenzo tribouillard / AFP)

rubrică EuranetPlus

autor Luana Pleșea

În luna septembrie a fiecărui an, președintele Comisiei Europene rostește, în fața Parlamentului, discursul privind starea Uniunii. În care trece în revistă realizările anului precedent și prezintă prioritățile pentru anul următor. În plus, expune soluțiile Comisiei la unele dintre cele mai presante provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană.

Domeniul social a fost una dintre temele principale din discursul privind starea Uniunii, susținut de Ursula von der Leyen la data de 15 septembrie. Al doilea de când este președinta Comisiei Europene. O nouă strategie europeană pentru asistența medicală. Este una dintre propunerile pe care Executivul comunitar le va face în perioada următoare, pentru ca fiecare cetățean să poată beneficia de cele mai bune îngrijiri medicale posibile. Programul ALMA, anunțat de von der Leyen, va veni în sprijinul tinerilor marginalizați, care întâmpină dificultăți, care nu au un loc de muncă și nu urmează niciun program educațional sau de formare. ALMA le va da acestor tineri posibilitatea de a lucra temporar într-un alt stat membru, potrivit președintei Comisiei.

Sergiu Mișcoiu, profesor la Facultatea de Studii Europene a UBB, Cluj-Napoca, continuă analiza discursului privind Starea Uniunii Europene 2021.