Carta drepturilor fundamentale digitale în UE
19 December 2016
Azi se deschide “Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute”
19 December 2016

DOCUMENTAR: 20 de ani de la moartea actorului italian Marcello Mastroianni

Actorul italian Marcello Vincezo Domenico Mastroianni s-a născut la 28 septembrie 1924, în Fontana Liri, un sătuc din Provincia Frosinone.

A debutat în filmul Marionette (1939), la vârsta de 14 ani, însă timp de peste zece ani nu a jucat decât în roluri nesemnificative. S-a remarcat în drama “Atto d’accusa” din 1951, în regia lui Giacomo Gentilomo, unde a interpretat rolul lui Renato la Torre. În același an, a jucat în “Passaporto per l’oriente” și “Parigi e sempre Parigi “, dar fără să strălucească.

Primul său mare succes s-a numit “Big Deal on Madonna Street”, comedie ce datează din 1958, regizată de Mario Monicelli, considerată o capodoperă a cinematografiei italiene.

Probabil că cel mai important film care l-a avut în distribuție pe Marcello Mastroianni a fost “La Dolce Vita”, creația din 1960 a faimosului Federico Fellini. Pelicula, care a câștigat Palme d’Or la Festivalul de la Cannes din 1960 și Oscarul pentru cele mai bune costume, rămâne unul dintre cele mai apreciate din întreaga istorie a cinematografiei mondiale, inclusiv pentru rolurile făcute de Mastroianni și sex simbolul Anita Ekberg.

O nouă prestație genială a lui Marcello Mastroianni a fost în rolul Guido Anselmi, din filmul “8 1/2” din 1963, în regia aceluiași Fellini. Filmul a primit Oscarul pentru cel mai bun film străin și cele mai bune costume.

Printre filmele în care a jucat Marcello Mastroianni se numără: “Days of Love” (1954), “la Notte” (1961), “Divorce Italian Style” (1963), “Yesterday, Today and Tomorrow” (1964), “Marriage Italian Style” (1965), “The Pizza Traingle” (1970), “Dark Eyes” (1988), “What Time is It?” (1989).

Marcello Mastroianni a fost nominalizat la Premiile Oscar pentru cel mai bun actor de trei ori, pentru rolurile din “Divorce Italian Style”, “A Special Day și Dark Eyes”. Este laureat al Globurilor de Aur pentru cel mai bun actor, în 1962.

A câștigat de două ori Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Cannes, în 1970 și 1988, performanță egalată doar de Dean Stockwell și Jack Lemmon.

Este multiplu laureat al Premiului David di Donatello, distincția supremă a Academiei Cinematografice Italiene, cu cinci trofee în palmares și două premii speciale. A câștigat de nu mai puțin de șapte ori premiul Nastro d’Argento pentru cel mai bun actor. Premiul Nastro d’Argento este oferit de Sindicatul național al Jurnaliștilor de Cinema Italieni, fiind considerat cel mai vechi premiu pentru film din Europa.

La Festivalul de la Veneția, Mastroianni a fost considerat cel mai bun actor în 1989 și Cel mai bun actor în rol secundar, în 1993. Din palmaresul actorului italian nu lipsește nici Premiul BAFTA pentru cel mai bun actor străin, pe care l-a obținut în două rânduri, în anii 1963 și 1964.

În 1996, a jucat în filmul “Three Lives and Only One Death”, alături de fiica sa, Chiara Mastroianni.

Marcello Mastroianni a fost căsătorit cu Flora Carabella, cu care a avut o fiică, Barbara. Pe Chiara a avut-o în urma relației cu Catherine Deneuve. În ultimii ani ai vieții, actorul italian a rămas alături de Anna Maria Tato, relația lor debutând în 1976.

Marcello Mastroianni a murit la 19 decembrie 1996, la vârsta de 72 de ani, în urma unui cancer pancreatic. Anna Maria Tato i-a dedicat, un an mai târziu, filmul documentar “Marcello Mastroianni: I Remember”, creație contestată, însă, de o parte a familiei marelui actor.

Sursa: AGERPRES