Teatrul Colibri Craiova deschide Stagiunea Colibri. ACTul 3. Din 29 noiembrie 2018!
12 November 2018
PORTRET: Grace Kelly – prinţesa cu chip divin
12 November 2018

DOCUMENTAR: Actrița Anne Hathaway împlinește 36 de ani

Actrița Anne Hathaway, laureată a Premiului Oscar pentru rolul din ”Les Misérables” (2012), s-a născut la 12 noiembrie 1982, în Brooklyn, New York, potrivit www.thefamouspeople.com. Mama sa, Kathleen Ann este o fostă actriță de teatru iar tatăl său Gerald Thomas Hathaway este avocat. Anne are doi frați. Când era mică îi plăcea enorm să o privească pe mama ei interpretând diverse roluri, visând să devină ea însăși actriță.

A învățat la Brooklyn Heights Montessori School și Wyoming Elementary School și, mai târziu, s-a înscris la Millburn High School unde s-a implicat în mai multe proiecte de teatru. A urmat Vassar College în Poughkeepsie, New York, și, apoi, a studiat la Academia americană de Arte Dramatice devenind prima adolescentă care a fost admisă ca membru al Companiei de teatru The Barrow Group.

Primul său rol a fost Meghan în serialul de televiziune ”Get Real” (1999). Chiar dacă serialul a durat doar un sezon, talentul Annei a putut fi remarcat.

În 2001 a fost distribuită în rolul Miei Thermopolis în comedia ”The Princess Diaries”, o producție Disney, bazată pe romanul cu același nume scris de Meg Cabot în 2000. Filmul a avut succes, ajungând pe locul trei în box office. Anne Hathaway a jucat și în continuarea acestuia ”The Princess Diaries 2: Royal Engagement”, în 2004. În același stil, al filmelor de familie, s-au înscris și ”Nicholas Nickleby” (2002) și ”Ella Enchanted” (2004).

Anne Hathaway a jucat, în 2005, în drama romantică ”Brokeback Mountain” (regia Ang Lee), în rolul soției lui Jack Twist, Lauren. Filmul este povestea a doi tineri — Ennis Del Mar (Heath Ledger) și Jack Twist (Jake Gyllenhaal) — care se întâlnesc în vara anului 1963, între cei doi formându-se o legătură pe viață, cu multe complicații, cu bucurii dar și tragedii, notează www.cinemagia.ro.

În 2006, în filmul “The Devil Wears Prada” (regia David Frankel), actrița a interpretat-o pe Andrea, o tânără absolventă de facultate care își dorea să devină un foarte bun jurnalist. Însă destinul face ca ea să devină, pentru început, asistenta personală a Mirandei Priestly/ Meryl Streep, editorul unei reviste de modă — Runway Magazine. Exigența editorului o ambiționează pe Andrea/ Andy să se ridice la nivelul cerințelor acestuia, însă la un moment își pune întrebarea: dacă succesul și lumea strălucitoare a modei merită sacrificiul vieții sale personale.

A fost Jane Austen în filmul biografic ”Becoming Jane” (2007). Regizat de Julian Jarrold, filmul este o poveste despre tinerețe, dragoste, intrigă și responsabilitate, familie și prieteni. Printre protagoniști s-au mai numărat James McAvoy (Tom Lefroy), Julie Walters (doamna Austen), James Cromwell (domnul Austen) și Dame Maggie Smith în rolul doamnei Gresham.

În 2008 a portretizat-o pe Kym Buchman, în drama ”Rachel Getting Married” a lui Jonathan Demme. Kym este o tânără consumatoare de droguri ale cărei acțiuni necugetate duc la moartea fratelui său și care, după aceea, încearcă să facă față sentimentului de vinovăție care o macină. Rolul său a fost unul plin de emoții intense talentul fiindu-i răsplătit cu o nominalizare la Premiul Oscar la categoria Cea mai bună actriță în rol principal (2009) și o alta la Premiul Globul de Aur pentru cea mai bună actriță (2009), dar și de premiile Asociației Criticilor de Film din Austin și a celor din Chicago pentru cea mai bună actriță.

În 2012 a jucat în drama ”Les Misérables” în regia lui Tom Hooper, întruchipând-o pe Fantine, o femeie săracă, muncitoare la fabrică, care se lupta să-și crească copilul. Filmul a primit critici pozitive având, totodată și succes la public. Interpretarea sa, cea mai bună de până acum, i-a adus un Premiu Oscar în 2013 la categoria Cea mai bună actriță în rol secundar. Același rol i-a mai adus un Premiu BAFTA pentru cea mai bună actriță în rol secundar, un Glob de Aur la aceeași categorie și Screen Actors Guild Award pentru o interpretare remarcabilă a unei actrițe în rol secundar. Din distribuția filmului au făcut parte, printre alții, actorii Hugh Jackman, Russell Crowe, Amanda Seyfried.

Anne Hathaway a fost regina Alba în ”Alice in Wonderland” (2010, regia Tim Burton) și în ”Alice Through the Looking Glass” (2016, regia James Bobin), ambele producții fiind o interpretare unică a ambelor povești scrise de Lewis Carroll. Filmele au beneficiat de o distribuție pe măsură — Mia Wasikowska în rolul lui Alice, Johnny Depp — Pălărierul Nebun, Helena Bonham Carter — Regina Roșie—, dar și de efecte vizuale impresionante și nemaivăzute.

Alte filme: ”Passengers” (2008), ”Get Smart” (2008), ”Get Smart’s Bruce and Lloyd Out of Control” (2008), ”Bride Wars” (2009), ”Love and Other Drugs” (2010), ”Valentine’s Day” (2010), ”One Day” (2011), ”The Dark Knight Rises” (2012), ”Song One” (2014), ”Interstellar” (2014), ”The Intern (2015, în care joacă alături de Robert de Niro), ”The First Monday in May” (2016), ”Colossal” (2016), ”The Modern Ocean” (2017, în care joacă alături de Keanu Reeves, Daniel Radcliffe, Asa Butterfield, Jeff Goldblum), ”The Greatest Showman” (2017, cu Hugh Jackman).

Și-a împrumutat vocea lui Jewel, papagalul ara din filmul de desene animate ”Rio” (2011) și ”Rio 2” (2014).

În iunie 2018, va fi lansat în SUA, filmul ”Ocean’s Eight” o producție a studiourilor Warner Bros, un remake cu o distribuție complet feminină, din care fac parte alături de Anne Hathaway, Sandra Bullock, Cate Blanchett, Helena Bonham Carter, Sarah Paulson, Rihanna, Mindy Kaling și Awkwafina.

Anne Hathaway este căsătorită cu actorul Adam Shulman din septembrie 2012. Cei doi au un băiat Jonathan Rosebanks născut în martie 2016.

La 16 iunie 2016, actrița Anne Hathaway a fost numită ambasadoare a bunăvoinței pentru ONU, notează www.unwomen.org. UN Women a desemnat-o pe actriță să promoveze un concediu parental atât pentru mamă, cât și pentru tată, și să încurajeze dezvoltarea serviciilor pentru bebeluși în cele 193 de țări ale Națiunilor Unite. În ceea ce privește egalitatea de gen, actrița a mers, deja, în Kenya și Etiopia, reprezentând Fundația Nike, pentru a denunța căsătoriile între minori. În 2013 a prezentat “Girl Rising”, un documentar realizat de CNN despre puterea educației fetelor în lume.

AGERPRES