Cele mai iubite filme de dragoste ajung la Love Story Film Festival, ediția a V-a!
11 February 2019
Premiera „O noapte furtunoasă” la unteatru – Cod roșu de „furtuni” din februarie
11 February 2019

DOCUMENTAR: Actriţa Jennifer Aniston împlineşte 50 de ani

La 11 februarie 2019, actriţa şi regizoarea americană Jennifer Aniston împlineşte 50 de ani.

S-a născut într-o suburbie a Los Angeles-ului, Sherman Oaks, fiind fiica actorilor Nancy Dow şi John Aliston, cunoscut din serialul ”Days of Our Lives”.

S-a înscris la Şcoala ”Rudolf Steiner” şi, mai târziu, a urmat Liceul de muzică şi teatru din New York, potrivit www.contactmusic.com. A jucat în producţii de teatru, precum ”For Dear Life” şi ”Dancing on Checker’s Grave”, potrivit www.walkoffame.com.

În 1990, s-a mutat la Los Angeles şi a apărut în mai multe seriale TV, precum: ”Molloy”, ”The Edge”, ”Quantum Leap”, ”Burke’s Law”, ”Ferris Bueller”. În 1994, a fost chemată să dea o probă pentru rolul Monica Geller din serialul ”Friends”, însă a refuzat dorind să joace personajul Rachel.

Timp de zece ani, 1994-2004, Jennifer Aniston a interpretat rolul Rachel Green, devenind cunoscută în întreaga lume. Serialul a fost foarte bine receptat atât de critica de specialitate, cât şi de public, interpreţii rolurilor principale devenind vedete pe plan internaţional.

Rolul lui Rachel i-a adus lui Aniston cinci nominalizări la Premiile Emmy, două nominalizări la Screen Actors Guild Awards şi două nominalizări la Globurile de Aur. A câştigat un Premiu Emmy (2002) şi un Glob de Aur (2003) pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal dintr-un serial de comedie. De asemenea, a câştigat cinci premii People’s Choice, notează www.walkoffame.com.

Jennifer Aniston şi celelalte partenere din serial au devenit actriţele de televiziune cel mai bine plătite, conform ”Guinness World Book of Records” (2005).

Au urmat o serie de roluri pe marele ecran, unele bine primite de public şi de critică, iar altele provocând reacţii negative, în filme precum: ”Picture Perfect” (1997), ”The Object of My Affection” (1998), ”The Good Girl” (2002), care a primit o nominalizare la Independent Spirit Award, ”Bruce Almighty” (2003), ”Along Came Polly” (2004), ”Friends with Money” (2006), ”Marley & Me” (2008), ”Love Happens” (2009), ”Just Go with It” (2011), ”Close Up” (2011).

Jennifer Aniston a debutat, în 2007, şi în cariera de regizor, cu scurtmetrajul ”Room 10”. În acelaşi an, topul Forbes a inclus-o pe locul 10 în topul celor mai bogate femei din industria de divertisment.

În 2011, a regizat un scurtmetraj ce face parte dintr-o antologie de cinci scurtmetraje. Sub numele ”Five”, antologia explorează impactul cancerului de sân asupra vieţii oamenilor, pentru care a fost nominalizată la un Premiu Screen Actors Guild.

Jennifer Aniston a fost căsătorită, între 2000-2005, cu actorul Brad Pitt. În august 2015, actriţa s-a căsătorit cu actorul Justin Theroux. În 2018, cei doi şi-au anunţat despărţirea.

Cele mai recente producţii în care a apărut sunt: ”We’re the Millers” (2013), ”Life of Crime” (2013), ”She’s Funny That Way” (2014), ”Cake” (2014), ”The Yellow Birds” (2017), ”Dumplin” (2018).

A fost nominalizată, în 2014, la Premiile Sindicatului Actorilor Americani, pentru ”Cea mai bună interpretare a unui rol feminin principal” în filmul “Cake”. De asemenea, în 2015 a fost nominalizată la Globul de Aur pentru cea mai buna actriţă pentru acelaşi rol.

De-a lungul anilor, Jennifer Aniston s-a implicat în numeroase acţiuni de caritate, desfăşurate de o serie de organizaţii, precum: St. Jude’s Children’s Research Hospital, Bear Necessities Pediatric Cancer Foundation, Habitat for Humanity, AmeriCares, GLAAD, Stand Up To Cancer.

Jennifer Aniston a primit la 22 februarie 2012, o stea pe faimosul Hollywood Walk of Fame, potrivit www.walkoffame.com.

AGERPRES/(Documentare – Irina Andreea Cristea, editor: Liviu Tatu, editor online: Adrian Dădârlat)