Andrei Șerban și Victor Ioan Frunză încheie Festivalul Internațional de Teatru Clasic, ediția a 22-a
18 November 2016
Ilustrata din Amsterdam – Planeta Petrila
21 November 2016

DOCUMENTAR: Actrița Meg Ryan împlinește 55 de ani

Îndrăgita actriță Meg Ryan, pe numele real Margaret Mary Emily Anne Hyra, s-a născut la 19 noiembrie 1961, în Fairfield, statul Connecticut.

A absolvit Liceul Bethel, în anul 1979, apoi s-a mutat la New York, pentru a urma Facultatea de Jurnalism a Universității New York, notează site-ul imdb.com. Aici s-a întreținut cu banii câștigați pe diferite reclame. Și-a luat numele de scenă Meg Ryan, după numele de domnișoară al bunicii materne.

A debutat în anul 1981, cu o scurtă apariție în ultimul film al regizorului George Cukor, ”Rich and Famous” (1981), apoi a primit primul rol mai important în serialul ”As the World Turns” (1982-1984).

La mijlocul anilor ’80, se remarcă într-un rol mic din celebrul film ”Top Gun” (1986), avându-i în distribuție pe Tom Cruise și pe Anthony Edwards. Anul următor, primește un nou rol în filmul lui Steven Spielberg, ”Innerspace” (1987), în care joacă alături de Dennis Quaid. Tot alături de Quaid va juca și în 1988, în ”D.O.A.”. Trei ani mai târziu, respectiv în anul 1991, Dennis Quaid avea să-i devină soț, notează site-ul biography.com.

Cariera sa începe să se contureze din ce în ce mai bine, iar în 1989 Meg Ryan se remarcă în rolul lui Sally Albright din producția ”When Harry Met Sally”, pentru care actrița primește două nominalizări, una la Globul de Aur, iar cealaltă la premiile BAFTA. Filmul s-a dovedit un succes de box office, marcând începutul unei serii de comedii romantice reușite pentru actriță. Au urmat două filme în care l-a avut ca partener pe Tom Hanks: ”Joe Versus the Volcano” (1990) și ”Sleepless in Seattle” (1993), pentru care a primit o nouă nominalizare la Globul de Aur.

 

În 1994, Meg Ryan acceptă un rol diferit de cele care o consacraseră și o putem vedea interpretând o soție și o mamă alcoolică, în filmul ”When a Man Loves a Woman” (1994), avându-l ca partener pe Andy Garcia. Revine, însă, la personajele plăcute, drăguțe, cu care ne obișnuise, în filmele ”I.Q.” (1994) și ”French Kiss” (1995). În 1998, o putem vedea din nou alături de Tom Hanks, în filmul ”You’ve Got Mail”, dar și în ”City of Angels”, film ce s-a bucurat de un succes extraordinar. A mai jucat și în ”Proof of Life” (2000), ”In the Cut” (2003) și ”Against the Ropes” (2004), dar acestea nu s-au bucurat de același succes.

În 2001, Meg Ryan a încheiat mariajul cu Dennis Quaid, cu care are un fiu, pe Jack. Dispare, apoi, din atenția presei pentru câțiva ani, iar în 2006 aflăm că a adoptat o fetiță din China. Între timp, se implicase în activitatea organizației caritabile CARE, pentru eradicarea sărăciei.

Meg Ryan a revenit pe ecrane în anul 2007, cu filmul ”In the Land of Women”, urmat, în 2008, de ”The Deal” și de ”The Women”, în care joacă alături de actrițele Annette Bening, Debra Messing și Jada Pinkett Smith. În 2009, joacă în ”Serious Moonlight”, film care a primit recenzii mixte, fără a avea un mare succes la public. În 2014, s-a implicat într-un proiect de televiziune, fiind vocea naratorului în filmul ”How I Met Your Dad”.

Recent, actrița Meg Ryan s-a îndreptat și către regia de film, făcându-și debutul regizoral, în anul 2015, cu filmul ”Ithaca”, ecranizare a romanului ”Comedia umană” de William Saroyan.

AGERPRES