BIS Teatru – 10 ani de teatru independent în Sibiu
4 October 2016
Se pun în vânzare biletele la FNT 2016!
4 October 2016

DOCUMENTAR: Actrița Susan Sarandon împlinește 70 de ani

Actrița Susan Sarandon, laureată a premiului Oscar la categoria cea mai bună actriță în rol principal, pentru filmul ”Dead Man Walking” (1995), împlinește, la 4 octombrie 2016, 70 de ani.

Susan Abigail Tomaling s-a născut la 4 octombrie 1946, la New York. A absolvit Universitatea Catolică din America, cu sediul în Washington DC, în anul 1968. În 1967, se căsătorise cu actorul Chris Sarandon, de care avea să divorțeze în 1979, potrivit site-ului biography.com. După mai multe roluri pe scenă, Susan Sarandon a debutat în film, în 1970, cu rolul din ”Joe”. În 1974, a obținut primul rol mai important, în ”The Rocky Horror Picture Show”, interpretând rolul unei tinere căsătorite care descoperă treptat gustul plăcerilor vieții.

Au urmat mai multe filme în care apariția ei n-a atras atenția, până la întâlnirea cu regizorul Louis Malle. În 1978, a apărut în ”Pretty Baby”, în rolul unei prostituate de lux, iar în 1980, a jucat alături de Burt Lancaster în ”Atlantic City”, interpretând o chelneriță din orașul Atlantic City, care caută să-și împlinească visul, rol ce i-a adus o primă nominalizare la Oscar.

Începând din anii ’80, Susan Sarandon s-a impus printre vedetele de la Hollywood, jucând alături de celebrii actori Catherine Deneuve (”The Hunger”, 1983) și Jack Nicholson (”The Witches of Eastwick”, 1987). În 1988, a jucat în ”Bull Durham”, alături de Tim Robbins, care avea să-i devină partener și în viața reală. În 1991, apare în rolul Louisei, în filmul de succes al lui Ridley Scott, ”Thelma & Louise”. Rolul din acest film (povestea a două femei care, în căutarea distracției, ucid un cowboy, apoi ajung în Mexic trecând printr-o mulțime de aventuri, urmărite deopotrivă de familie și de FBI) i-a adus actriței o nouă nominalizare la Oscar.

100407431180873937Diversitatea personajelor întruchipate pe marele ecran de Susan Sarandon este remarcabilă. Susan Sarandon a fost din nou nominalizată la Oscar pentru rolurile din ”Lorenzo’s Oil” (1992), în regia lui George Miller, în care interpretează o mamă luptând pentru viața copilului, bolnav, aparent incurabil și din cauze necunoscute, și din ”The Client” (1994), în regia lui Joel Schumacher, interpretând o tânără avocată care preia cazul unui copil de unsprezece ani, martor la o crimă și urmărit din acest motiv de mafie, de procuratură și de FBI. În ”Little Women” (1994, regia Gillian Aromstrong), a interpretat rolul unei mame singure cu patru copii, în atmosfera secolului al XIX-lea.

În 1995, apare în rolul unei călugărițe, primind confesiunea unui condamnat la moarte, în filmul ”Dead Man Walking”, în regia lui Tim Robbins. Pentru acest rol, Susan Sarandon a fost distinsă cu premiul Oscar pentru cea mai bună interpretare feminină.

Anii 2000 i-au adus actriței noi proiecte, aceasta putând fi văzută în filme precum: ”Alfie” (2004), ”Elizabethtown” (2005), ”Romance & Cigarettes” (2005) sau ”Irresistible” (2006). În 2009, a primit un rol secundar în filmul ”The Lovely Bones” (2009), o adaptare cinematografică a romanului semnat de Alice Sebold, urmat de noi roluri în filme artistice sau seriale TV, printre care ”The Big C” (2012), ”Arbitrage” (2012) și ”Cloud Atlas” (2012).

Susan Sarandon s-a remarcat și pe scenă, în spectacole precum ”O seară cu Richard Nixon”, ”Private Ear”, ”Public Eye” sau ”Extremities”. În anul 2009, a revenit pe scenă, după o absență de peste 30 de ani, alături de un alt actor de Oscar, Geoffrey Rush, cei doi făcând furori pe Broadway, la Ethel Barrymore Theatre, în piesa celebrului Eugen Ionesco, “Regele moare” (“Exit the King”). Susan Sarandon a interpretat rolul reginei Margareta, iar Geoffrey Rush a fost elogiat de critica de specialitate pentru interpretarea personajului său, regele Berenger.

100407441180912437Actrița Susan Sarandon este recunoscută pentru activitatea sa umanitară în scopul eradicării foametei. De asemenea, în mai 2015, a vizitat un sat de la marginea capitalei nepaleze Kathmandu, pentru a sprijini construcția de adăposturi pentru victimele cutremurului din 25 aprilie, iar la finalul anului 2015, a adresat un apel comunității internaționale pentru ajutorarea refugiaților, fiind emoționată până la lacrimi de soarta acestora, în cursul unei vizite pe insula Lesbos (Grecia), unde debarcau zilnic mii de imigranți.

Susan Sarandon are trei copii: o fiică, din relația cu scriitorul Franco Amurri și doi băieți, cu actorul Tim Robbins, de care s-a despărțit, însă, în anul 2009.

În iunie 2016, s-a numărat, alături de actrițele Sigourney Weaver și Elizabeth Banks, printre laureatele premiilor “Women of the Year” (Femeile anului) oferite de revista Glamour, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Londra. Vedetele de la Hollywood au fost premiate în urma voturilor primite de la cititoarele revistei, Susan Sarandon primind premiul “Glamour Inspiration”.

Sursa: AGERPRES