DOCUMENTAR: Prințul Philip, Duce de Edinburgh, 1921-2021
12 April 2021
DOCUMENTAR: Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește 95 de ani
21 April 2021

DOCUMENTAR: Ce sunt NFT-urile și ce impact au ele în lumea artei?

FOTO Shutterstock

 
 
Săptămâna trecută, artistul anonim cunoscut doar sub numele de Pak, a vândut cu aproape 17 milioane de dolari mai multe lucrări digitale. Aceste așa-numite NFT-uri au fost scoase la licitație de casa Sotheby’s la o lună după ce Christie’s vânduse pentru prima dată o operă 100% digitală – este vorba despre lucrarea artistului american Beeple. 
 

În loc să mizeze pe raritate, Sotheby’s a scos la vânzare în cantităţi nelimitate, prin intermediul platformei specializate Nifty Gateway, ”cuburi” create de Pak. Intenţia artistului a fost de a pune la îndoială noţiunile de valoare şi de raritate, fără a limita numărul de obiecte virtuale vândute. 3.080 de colecţionari au cumpărat cel puţin un cub, potrivit Sotheby’s.

Această vânzare a atras din nou atenția asupra pieţei de NFT-uri, care generează zilnic peste 10 milioane de dolari în tranzacţii pe platforme digitale, precum Nifty Gateway sau OpenSea.

Potrivit site-ului specializat NonFungible.com, două miliarde de dolari au fost tranzacţionate pe această piaţă doar în primul trimestru al anului 2021. Despre această nouă piață a NFT-urilor aflăm mai multe de la Dan Vasiliu: