DOCUMENTAR: Saga Brexit-ului a ajuns la final
11 January 2021
DOCUMENTAR – Munca de acasă: avantaje și dezavantaje
18 January 2021

DOCUMENTAR: James Joyce – un gigant al literaturii 

Pe 13 ianuarie 2021 s-au împlinit 80 de ani de la moartea unuia dintre cei mai importanți scriitori ai secolului al XX-lea: James Joyce. Cel mai important roman al său, Ulise, este unul dintre cele mai apreciate romane din literatura engleză modernă. Având o lungime de 267 000 de cuvinte și un vocabular foarte bogat, cu peste 30 000 de termeni distincți, cartea constituie o adevărată enciclopedie a tehnicilor literare, construită în jurul unui mit clasic, epopeea Odiseea de Homer.
 
Romanul a stârnit reacții foarte diverse în rândul publicului. Wiliam Yeats a remarcat caracterul insolit și inovator al lucrării. Hemingway califică simplu lucrarea: „cea mai minunată și dată dracului carte”. Lui D. H. Lawrence, Ulise i se pare „mai dezgustător decât Casanova, iar Virginia Woolf consemnează în jurnal că experiența lecturii a lăsat-o „confuză, plictisită, iritată și deziluzionată”. 
 
Din cauza caracterului controversat, Ulise a rămas o carte interzisă în țările anglofone până în 1934, o situație pe care o explică Dan Vasiliu în minutele următoare: