Curs de limba italiană – LA NINNA-NANNA (II)
17 February 2017
Lansare roman Dinu Săraru
17 February 2017

Documentarele One World Romania 10 – antidot pentru frică

Imagine din documentarul „Forever Pure” - secțiunea „Jocurile fricii”

Între 13 și 19 martie 2017 ajung la București documentarele selecționate pentru cea de-a 10-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania. Dintre cele peste 60 de filme, trei vor avea premiera mondială la #OWR10, alte două vor fi proiectate în premieră în Europa și aproape toate celelalte vor fi prezentate în premieră națională.
Printre temele deja tradiționale ale festivalului se află justiția, un subiect care, la data alcăturii programului, a devenit extrem de actual atât în Statele Unite, cât și în România. În secțiunea numită „Dreptate fără frică”, se regăsesc mai multe cazuri în care cetăţeni din Rusia, Ciad, Peru şi Mexic îşi caută dreptatea pe cale legală sau se coalizează pentru a răspunde agresiunii statului.

Un alt subiect abordat constant de One World Romania este cel al sistemelor de sănătate din diverse colțuri ale lumii. Secţiunea „Bolile Sănătăţii” ne invită să reflectăm asupra unor maladii ale sistemelor medicale: de la uzura personalului medical într-un spital din Franţa, la cercetările menite să răspundă nevoilor de îngrijire ale bătrânilor în viitor, de la asistenţa medicală mobilă din Nordul Siberiei până la lupta cotidiană a unor copii autiști cu etichetele puse de o societate inflexibilă.
În secțiunea „Jocurile fricii” 6 documentare vorbesc despre dinamica primitivă care ne marchează deseori copilăria: unii cădem pradă bătăușilor pe terenul de joacă sau de fotbal; alții ne transformăm în mici torționari ca să mascăm propriile slăbiciuni. Într-un liceu din Quebec această dinamică se joacă în toată trista ei claritate. Pe stadioanele din Republica Cehă sau Israel, adulții reproduc excluderile celor percepuți ca străini sau inferiori. Iar în mintea și sufletul unui tânăr finlandez vedem întreaga evoluție de la spaima de violența altora la dorința de a comite violență la rândul tău.

Așa cum am făcut și în alți ani cu Africa sau Orientul Mijlociu, și în acest an încercăm să facem un portret al unei regiuni — prin filme documentare. Anul acesta secțiunea „Focus” este dedicată Caucazului. Cele cinci filme selectate, de la o comedie despre un gard la un film despre ororile războiului, tratează natura instabilă, zbuciumată a realității din regiune.
În fiecare an la One World Romania am descoperit filme recente, curajoase și inovatoare, pe care ne-a fost greu să le includem într-una dintre secțiunile tematice. Așa a apărut „Delicatessen”, o secțiune care reunește 7 filme extrem de diverse, printre care documentarul animat „Tower” – care prezintă primul atentat într-un campus american în anii ’60. Sau „Liberami”, în care un preot din Palermo este vizitat zilnic de zeci de oameni care vin la el în căutarea mântuirii; când e nevoie, face și mini-exorcisme prin mobil.

Surprizele pregătite de One World Romania pentru cea de-a zecea ediție nu se opresc aici. Ca în fiecare an avem o serie întreagă de evenimente conexe care vor avea loc în perioada 14 – 19 martie. De asemenea, în curând vom anunța și care sunt invitații One World Romania 2017, cu care vă veți întâlni după fiecare proiecție din festival.

Organizator: Asociația One World Romania
Partener principal: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung
Cu sprijinul: Centrul Național al Cinematografiei, Comisia Europeană- Reprezentanța în România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Organizația Internațională pentru Migrație
Sponsori: Grupul CEZ în România, Staropramen, Fundația Sensiblu, HBO România, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Firma de Avocatură Boanță, Gîdei și Asociații, Hieroglifs Translation România, GETICA, Samsung Smart Printing
Parteneri: Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București, Ambasada Regală a Danemarcei, Swiss Sponsor’s Fund, Ambasada Elveției în România, Forumul Cultural Austriac, Muzeul Național al Țăranului Român, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Goethe-Institut București, Institutul Polonez București, Ambasada Suediei la București, Delegația Valonia-Bruxelles la București, Institutul Italian de Cultură, Institutul Balassi- Institutul Maghiar din București, Ambasada Republicii Armenia în România
Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Parteneri media: Radio România Cultural, TANĂNANA, DOR, Revista Arte și Meserii, Hotnews.ro, Liternet.ro, Think Outside the Box, Scena9, Sub25.ro, All About Romanian Cinema, Bucharest City App