Andrea Gavriliu despre premiera spectacolului poeticoregrafic “Outfitul Șearpelui” de la Teatrul Național din Craiova
19 June 2020
Ediția specială online a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu „Puterea de a crede / Empowered” s-a încheiat duminică seara. 217.918 vizitatori unici și 804.328 de vizualizări, timp de 10 zile, online.
23 June 2020

Documentary Mondays se încheie, Czech Heroines începe

Chiar dacă acest sezon de primăvară a fost unul atipic, am încercat să ne adaptăm și să aducem cultura cehă și programele cu care v-am obișnuit în mediul online, atât cât a fost posibil. Documentary Mondays se încheie astăzi cu filmul The Gospel According to Brabenec, iar de miercuri vă vom arăta, pe paginile noastre de Facebook și Instagram, ilustrații cu eroinele cehe care au făcut istorie de-a lungul timpului. Nu intrăm încă în vacanță, apoi, pentru că mai avem puțină treabă vara aceasta (indiciu: la mare).

Luni, 22 iunie, de la 8:00 AM, timp de 24 de ore, în toată țara

The Gospel According to Brabenec | DM online

Interviurile jurnalistei Renata Kalenská cu Vratislav Brabenec, membru e seamă al trupei The Plastic People of the Universe, urmăresc nu numai amintirile acestuia din anii perioadei underground, dar și experiențele autoarei cu acest individ cu adevărat unic. Filmul reprezintă o continuare vizuală a cărții, și urmărește să dezvolte acele experiențe, pe măsură ce include interviuri adiționale cu Brabenec, în principal discuții improvizate în locuri care au o oarecare însemnătate pentru Brabenec sau Kalenská. Rezultatul constă în diverse scene de filosofări neverosimile, umor autopeiorativ și comentarii despre viața păsărilor și a naturii, în general. Conversațiile, înregistrate în special cu ajutorul unei camere de mână, se împletesc cu citate poetice: „Te simți vreodată fericit?” „Nu îmi place deloc cuvântul «fericit». Consider că e echivalent cu prost”. „Sunt nefericit cu tine. Deci presupun că sunt ne-prost”.

Filmul poate fi urmărit pe platforma DAFilmsaicihttps://dafilms.com/film/9717-the-gospel-according-to-brabenec. Acces gratuit (este necesară crearea unui cont de utilizator). 

De la ora 21:30, are loc o sesiune Q&A cu regiroul Miroslav Janek, pe care o veți putea urmări pe pagina noastră de Facebook. Eveniment Facebook aici.

Miercuri, 24 iunie, pe Facebook și Instagram

Czech Heroines – femeile Cehiei, de-a lungul istoriei

În 2020 se împlinesc 100 de ani de când femeile cehoslovace au primit dreptul la vot, eveniment ce va fi sărbătorit de către Centrul Ceh București prin prezentarea unei colecții de ilustrații ce le înfățișează pe femeile importante ale Cehiei, din secolul al nouălea, până în prezent. Pentru moment, portretele vor fi prezentate online, începând cu data de 24 iunie.

Proiectul „Czech Heroines” oferă o imagine de ansamblu asupra femeilor care au făcut istorie și care au ajutat la conturarea peisajului socio-politic și cultural atât la nivelul țării, cât și la nivel internațional. Momentul prezentării acestui proiect este propice, deoarece anul acesta se sărbătoresc 100 de ani de la ratificarea dreptului la vot pentru femeile din Cehoslovacia.

Pe pagina de Facebook a Centrului Ceh va fi prezentată o selecție de 25 de ilustrații, iar pe pagina de Instagram, toate cele 50 de lucrări vor apărea în următorea lună. Acestea au fost realizate de studenții Facultății de Artă și Design Ladislav Sutnar din cadrul Universității Boemiei de Vest, sub îndrumarea Renátei Fučíková, curatoarea seriei.

Foto: Eliška Junková, ilustrație de Eva Bartošová.

Așadar, ne „vedem” online pentru încă o perioadă, însă avem multe planuri pentru toamna care vine, pe care abia așteptăm să le putem pune în aplicare. Iar până atunci, nu vă faceți planuri încă pentru prima săptămână din august. 🙂