Laborartorul din valiză – sau cum să dai extemporal cu telefonul mobil
2 April 2018
Școala altfel la Colegiul Național Unirea din Focșani
3 April 2018

Două săptămâni de interacțiune cu știința în cadrul Caravanei Jocurile Științei, Buzău

Expoziție interactivă și ateliere de științe pentru copii

Copiii și profesorii sunt invitați să interacționeze altfel cu știința în cadrul Caravanei Jocurile Științei, o expoziție interactivă intinerantă, care se va desfășura la Muzeul Județean Buzău, în perioada 19–27 aprilie 2018, în sala de expoziții temporare.

Proiectul este organizat de Muzeul Județean Buzău, instituție ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, în parteneriat cu Asociația Pro Cunoaștere și Orășelul Cunoașterii, și își propune să ofere copiilor, cadrelor didactice și părinților, o experiență inedită cu știința. Caravana Jocurile Științei se adresează copiilor de la 4 până la 14 ani și are ca scop stimularea interesului copiilor pentru știință și îmbunătățirea gradului de cunoaștere prin participarea la expoziția interactivă și la ateliere.

Caravana Jocurile Științei cuprinde un mini science center, constând într-o galerie formată din 30 de exponate interactive care ilustrează în mod distractiv legi din fizică – optică, mecanică, electricitate, echilibru etc. –, matematică, geografie, logică etc. Galeria expozițională a science centerului cuprinde diverse jocuri de IQ, Banca Muzicală, Pianul din linguri, Turnul din Hanoi, Oglinda distorsionată, instalație interactivă pentru teorema lui Pitagora, Kaleidoscop etc. Prin interacțiunea cu exponatelejoc, copiii vor înțelege aplicabilitatea anumitor legi ale opticii, cum funcționează electricitatea, ce poți face cu forța aerului, densitatea lichidelor, de ce greutățile sunt percepute diferit în funcție de punctul și suprafața de sprijin, cum poți încărca o lanternă/un radio fără prize precum și multe alte fenomene interesante.

În cadrul Caravanei Jocurile Științei vor fi organizate și ateliere interactive pentru grupurile școlare. Atelierele sunt structurate în funcție de vârsta copiilor și le permit să lucreze individual la un proiect, în timp ce află informații despre anumite fenomene și legi ale științei. Participarea se face doar cu programare prealabilă la numărul de telefon 0723 390 449 și 0763656786.

Ateliere disponibile:

  • Iluzia optică sau cum ne păcălesc simțurile (copii 4–8 ani) – atelierul își propune să explice legile opticii și invită copiii să înțeleagă cum apar iluziile optice.

  • Robotul echilibrist (copii 7–10 ani) copiii se vor familiariza cu noțiuni de echilibru, centrul de greutate, și vor experimenta și testa cu ajutorul unui roboțel.

  • Moara de vânt (copii clasa a V-a) vom face o incursiune în istoria și mecanismul morii de vânt. Atelierul va ajuta copiii săși construiască propria moară de vânt.

  • Chimie&fizică distractivă (copii clasele VI–VIII)împreună cu profesorii lor, elevii vor învăța să răspundă la întrebări precum: tă energie este într-o bomboană? De ce se scufundă corpurile? Fumul este solid sau gaz? Câteva întrebări cu explicații științifice, dar amuzante.

Caravana Jocurile Științei a pornit de la dorința de a oferi copiilor din cât mai multe zone ale țării o interacțiune inedită cu știința. În ultimii ani, s-a conturat în România un nucleu de organizații care promovează stimularea interesului copiilor, părinților și a profesorilor pentru știință, prin acțiuni și centre de tip science center, însă majoritatea sunt în București. Noi neam propus să venim în întâmpinarea copiilor din țară și să le oferim alternative de cunoaștere prin experimente practice, exponate interactive, astfel încât cunoștințele teoretice pe care le acumulează la școală să fie mult mai ușor de asimilat și de înțeles. Credem că putem apropia copiii de științele exacte, dacă folosim instrumentele potrivite”, explică Ana Maria Roată Palade, fondatorul Asociației Pro Cunoaștere și coordonatorul proiectului.

Accesul la expoziție se face de marți până duminică, în baza de programare la numărul de telefon 0723 390 449 sau 0763 656 786, iar prețul biletului este 12 lei.

Caravana Jocurile Științei Buzău este sprijinită de Cris Tim, Orange România, Rotary Club Buzău și Radio România Cultural.

Despre Muzeul Județean Buzău

Muzeul Județean Buzău este principalul furnizor de servicii culturale de pe teritoriul județului Buzău, și funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău. Instituția s-a remarcat pe plan local, regional și național în ultimii ani, prin organizarea unor evenimente inedite pe piața culturală locală, evenimente ce au condus la creștere vizitatorilor atât din municipiul reședință de județ cât și din țară.

Despre Asociația Pro Cunoaștere

Înființată în 2015, Asociația Pro Cunoaștere este un răspuns la nevoia comunității de activități educaționale și recreative alternative, din domeniile STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică) și care se adresează copiilor de toate vârstele.

Asociația desfășoară programe de învățare prin intermediul jocului, organizează evenimente științifice menite să stimuleze curiozitatea și spiritul competitiv al copiilor, expoziții/târguri de promovare a educației prin joacă pentru copii/părinți, proiecte și programe cu caracter cultural, artistic, educativ pentru profesori.

Peste 5.000 de copii, cu vârste între 4 și 14 ani, au beneficiat de atelierele interactive oferite de Asociația Pro Cunoaștere.

Despre Orășelul Cunoașterii

Orășelul Cunoașterii este primul muzeu interactiv din România dedicat științei, care își propune să împrietenească copiii cu științele, prin joc, să le explice lumea întrun limbaj simplu și amuzant. Distribuit în 8 zone de interes, Orășelul Cunoașterii transpune în practică noțiuni din matematică, fizică, chimie, optică, geografie, prin cele aprox. 100 de exponate interactive. Orășelul Cunoașterii este un spațiu dedicat atât copiilor începând cu vârsta de doi ani, cât și adulților. Înființat în 2014, în Orășelul Cunoașterii au fost peste 50.000 de vizitatori și sau organizat peste 1.000 de ateliere pe diverse teme de știință.