“România Cultural” a fost înființat în anul 1952 și a purtat de-a lungul timpului mai multe denumiri. Radio România Cultural este singurul post de radio din țară dedicat știrilor culturale, capodoperelor teatrului și muzicii. Programul său cuprinde: știri culturale, radiojurnale, transmisiuni directe și corespondențe de la marile evenimente culturale, festivalurile și galele importante din România și din lume, piese de teatru celebre, mari biografii scenarizate, emisiuni pentru copii, emisiuni în sprijinul școlii etc. RRC este un post cu acoperire națională. Programele sale sunt difuzate exclusiv pe unde ultrascurte (rețeaua 2 FM) 24 de ore din 24.

Echipa Radio România Cultural

Radu Croitoru - Manager

Radu Croitoru şi-a început activitatea de jurnalist de radio în anul 1999, când era student la Facultatea de Litere a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. La Radio Iaşi a lucrat ca reporter, redactor şi, ulterior, ca producător al Redacţiei Ştiri, a realizat emisiuni matinale de actualităţi şi talk show-uri pe teme de politică internă şi internaţională.

Adina Dragomir - PR

Adina Dragomir este PR şi producătoarea emisiunii Oraşul Vorbeşte, una dintre cele mai ascultate emisiuni de la Radio România Cultural. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti şi are un masterat în comunicare şi relaţii publice la Facultatea de Litere. Din 2007 până în prezent a lucrat ca jurnalist la Radio România Cultural. Din 2016 se ocupă şi de partea de comunicare, unul dintre obiectivele ei fiind o notorietate cât mai mare a postului Radio România Cultural.
La “Discuri de 5 stele”, emisiunea pe care o realizează la Radio România Cultural, Cristian Marica aduce nu doar muzică de calitate, ci și un plus de informație muzicală pe care nu o găsești în altă parte. Militar în rezervă, Cristi a studiat trombonul, pianul și contrabasul și a cântat zece ani în corul de cameră “Preludiu”. A absolvit Școala Militară de Muzică și a colaborat intens cu Filarmonica Banatul.
Realizatorii George Gîlea și Diana Joicaliuc prezintă, la Radio România Cultural, primul matinal din România care difuzează exclusiv muzică de pe viniluri. De asemenea, la “Știri pe vinil”, există și informațiile momentului, însă spuse pe un ton mai echilibrat, mai puțin alarmist și musai între două piese bune.

Andra are 30 de ani, îi place să scrie și să coloreze, să hoinărească prin oraș și este îndrăgostită de culorile apusului şi de poveştile oamenilor. Andra Petrariu este gazda emisiunii Orașul vorbește, la Radio România Cultural.

Dacă vrei o agendă muzicală completă, “un show-room audio” al tuturor evenimentelor de gen importante: concerte, recitaluri, lansări de albume, festivaluri și stagiuni, e musai să asculți “Soundcheck”, la Radio România Cultural. Căci în fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 11:00, Arabella Ionescu îți propune 60 de minute de actualitate muzicală și multă muzică bună.

De 14 ani, Ema Stere și Attila Vizauer stau de vorbă, la radio, cu cei mai cunoscuți oameni de cultură din țară. La “Vorba de cultură”, de luni până vineri, de la ora 12:00, la Radio România Cultural. Dacă de ani buni, soții Ema Stere și Attila Vizauer realizează emisiuni împreună, separat, însă, ea scrie cărți, iar el regizează piese, atât pentru teatrul radiofonic, cât și pentru scenele din țară.

În emisiunea ei, “Știința 360”, Corina Negrea ne ține zilnic la curent, la Radio România Cultural, cu cele mai actuale și fierbinți teme din știință și tehnologie. Fostă profesoară de fizică și chimie și dirigintă pentru elevii de liceu, Corina renunță la catedră atunci când se îndrăgostește iremediabil de radio. Este singurul jurnalist român acreditat la Premiile Nobel și, de 22 de ani, realizează interviuri cu oamenii de știință, scriitorii și militanții pentru pace răsplătiți în cadrul acestor prestigioase premii pentru reușitele lor.

Raluca Rădulescu prezintă, la Radio România Cultural, alături de Elena Vlădăreanu, “Scena și ecranul”, singura emisiune zilnică despre teatru și film. Doctor în filologie și specialist în teatru, Raluca a tradus numeroase cărți și peste 20 de piese de teatru, majoritatea din limba rusă. Pasionată de călătorii și de creativitatea bijutierilor, Raluca se caracterizează ca fiind o curioasă.

Elena Vlădăreanu prezintă, la Radio România Cultural, alături de Raluca Rădulescu, “Scena și ecranul”, singura emisiune zilnică despre teatru şi film din FM-ul românesc. Scrie poezii și piese de teatru și este “creierul” premiilor „Sofia Nădejde” pentru Literatură scrisă pentru femei.

Vorbește despre teatru, film, televiziune și festivaluri, la “Scena și ecranul”, și despre filme antologice și poveștile lor captivante, la “Cine-Fascinație”, la Radio România Cultural. Realizator de emisiuni, critic de cinema, dar și designer de bijuterii, Michaela Platon se îndrăgostește de radio, acum 35 de ani, pe când era profesoară de română și engleză, și îi rămâne fidelă până în ziua de astăzi. Un om tonic, mereu cu zâmbetul pe buze, dornic să învețe continuu, din orice și de la oricine.

Asculta de micuță, “clandestin”, pe covorul din sufrageria de acasă, vinilurile pe care le găsea în colecția tatălui ei. Mulți ani mai târziu, destinul face ca fetița timidă și îndrăgostită de muzică la care ne referim să spună la radio, în propria emisiune, o parte dintre acele Legende de vinil descoperite atunci, în copilărie.

Mihaela: La radio am ajuns din întâmplare. Am stat patru luni fără plată, ascultând opere.

 

Aici sunt poveștile celor mai minunate glasuri care au existat vreodată, spuse de Mihaela Soare, la Vocea umană, o emisiune despre “oamenii care cântă, despre viața lor cu muzica și dincolo de ea”, la Radio România Cultural. A studiat pianul de la șapte ani, dar și canto clasic, la Conservator și are o slăbiciune pentru Puccini și operele lui. Se pregătea să devină profesoară când o întâmplare i-a schimbat viața.

Avea doar 23 de ani când a început să facă, la radio, emisiuni literare. Au trecut, de atunci, 30 de ani. Anca Mateescu, realizatoarea emisiunilor GPS Cultural și Revista Literară Radio și cea despre care vorbim, a reușit să strângă, în tot acest timp, în Fonoteca Radioului, o arhivă impresionantă de voci ale unor mari personalități interzise decenii de-a rândul pe criterii politice. A cunoscut oameni valoroși, cu vieți impresionante, de la care a aflat povești tulburătoare.

La Radio România Cultural, Luana Pleșea realizează, împreună cu Anca Mateescu, GPS Cultural – o emisiune de actualitate culturală și dezbateri, prin care își dorește nu doar să-i informeze pe ascultători, ci și să le aducă speranță și zâmbet. Mai ales acum, în perioada atât de tulbure pe care o trăim. Era învățătoare, acum aproape 20 de ani când a venit la Radio și, în scurt timp, a simțit că aici îi este locul. Iubește dansul dintotdeauna, în toate formele sale, dar este specializată și pe problemele Uniunii Europene.

Adela Greceanu realizează la Radio România Cultural “Timpul prezent”, principala emisiune de dezbateri a zilei, alături de Matei Martin. Scriitoare cunoscută și apreciată, Adela Greceanu n-a crezut că va ajunge vreodată să lucreze în radio, însă acum, la 20 de ani de când face asta, știe cu certitudine că îi place enorm.

Matei Martin realizează, la Radio România Cultural, emisiunea “Timpul prezent”, un talkshow pe teme de actualitate despre politică, societate și cultură, dar și Bazar FM, o emisiune muzicală “la care o piesă bună nu vine niciodată singură”. Pasionat de presă încă din liceu, a absolvit Științele Politice, este traducător de limbă germană și semnatar în Dilema Veche și Dilemateca.

Andreea: “Pentru un interviu, m-am trezit că trebuie să învăț să mă cațăr, dar și să înot în apa dintr-o peșteră”

 

De zece ani, spune povești cu tâlc, cu gust, cu cântec, povești regale și despre oameni mari, la “Cu… minte de weekend”, sâmbăta și duminica, de la ora 10:00, la Radio România Cultural. Și, din când în când, cutreieră țara în lung și-n lat, cu emisiunea “Bilet de îmbarcare”. Andreea Ionescu a ajuns la radio de gura unui coleg. Și a rămas aici, de 30 de ani.

Dana Pitrop: Sunt născută în 1976, am trăit ceva ani în comunism. Pentru mine, marea libertate de după 1989 a fost libertatea de a călători, de a vedea lumea. Am profitat cât am putut, în limita posibilităților, am depus eforturi pentru a ajunge în unele locuri despre care citisem, chiar dacă asta a însemnat de multe ori să las deoparte alte necesități.

Dana Ivanov: Sunt pozitivă, zâmbesc mult, îmi place să spun bancuri, glume, să fac oamenii să râdă. Și la fel de bine pot să tac și să mă retrag în mine… depinde de dispoziție. La Radio România Cultural am venit în 2006. Mai întâi am colaborat cu cei care realizau atunci matinalul. Din 2009, am intrat în direct cu matinalul de vară și apoi am continuat tot cu matinal vreo trei ani în timpul săptămânii, apoi în weekend.

A învățat meserie la BBC Londra și și-a îmbogățit apoi experiența de jurnalist de radio la Paris, la Radio France International, și în București, la Europa Liberă. A călătorit mult și a trăit perioade suficient de lungi în țări precum Marea Britanie, Franța, Grecia, Italia și Portugalia. De aproape douăzeci de ani poate fi ascultată la Radio România Cultural, iar de zece ani este gazda emisiunii “Teme deschise”, o platformă de dezbatere culturală, cu invitați de prestigiu.

A studiat Literele și Filosofia, inspirată de Jeni Acterian și volumul scris de aceasta, „Jurnalul unei ființe greu de mulțumit”, publicat postum. Iar la Radio România Cultural realizează în fiecare miercuri, de la ora 21:10, alături de Cristian Bleotu, emisiunea “Acolade”.

Cristian Bleotu, realizatorul emisiunii Acolade, de la Radio România Cultural, a ajuns la radio întâmplător. Și a rămas aici, de 22 de ani. Pasionat de literatură și sport, crede că s-ar fi descurcat însă foarte bine și ca dascăl, antrenor de fotbal ori antreprenor. Iubește muntele și opera lui Sadoveanu, să schieze și să înoate în apa calmă și fără alge a mării.

Valentin Protopopescu realizează sâmbăta, la Radio România Cultural, emisiunea “Texte și pretexte”. Doctor în filosofie, a scris șapte cărți și a tradus 25 de volume și piese de teatru. Este un mare iubitor al tenisului, pe care l-a și jucat la un moment dat și pe care, de ani buni, îl comentează  la Eurosport. Lucrează în prezent la o carte despre un mare sportiv român, campion mondial.

A început să realizeze emisiunea “Texte și pretexte”, la Radio România Cultural, în anul 2005, alături de Valentin Protopopescu, de care acum îl leagă o frumoasă prietenie. Răzvan Dolea este istoric, specialist în Evul mediu, scriitor, dar și un mare pasionat de echipa Rapid.

La vârsta de zece ani, a vorbit pentru prima dată la microfon, într-un studio. I-a plăcut atât de mult, că de atunci nu s-a mai despărțit de radio. Astăzi, Lidia Laic realizează la Radio România Cultural emisiunea de educație „IClasă”. De-a lungul anilor, a realizat numeroase emisiuni cu și despre copiii de la care încă învață să-și păstreze spiritul liber și frumos.

Lucrează în radio de aproape treizeci de ani, iar în prezent realizează emisiunea despre educație “IClasă”, sâmbăta și duminica, de la ora 14:00, la Radio România Cultural. Mirela Nicolae făcea contabilitate la spitalul pentru copii “Grigore Alexandrescu” când și-a dat seama că își dorește, de fapt, altceva.

Mirela Stana, pe care ascultătorii Radio România Cultural o pot asculta la emisiunea IClasă, în fiecare sâmbătă și duminică, de la ora 14:00, urma să fie inginer de sistem și automatizări când s-a angajat la radio, acum mai bine de 25 de ani, ca tehnician de sunet. Doi ani mai târziu, schimba munca tehnică pe cea redacțională și începea să realizeze emisiuni despre educație.

Artist plastic și critic de artă, Roxana Păsculescu realizează, la Radio România Cultural, emisiunea IClasă, în fiecare sâmbătă și duminică, de la ora 14:00. În liceu, a cochetat cu pictura, însă când și-a dat seama că este cu adevărat bună la scris despre artă și nu la creat artă, a renunțat.

Jurnalistul Dan Eugen Vasiliu realizează documentare pentru GPS Cultural, emisiune pe care ascultătorii Radio România Cultural o pot urmări în fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 17:00. De asemenea, pe parcursul mai multor ani, a fost corespondent Radio România Actualități în Marea Britanie, de unde a relatat inclusiv despre Brexit și efectele acestuia.

Putea să fie avocat sau psiholog, dar a ales să fie jurnalist. Așa, pur și simplu. Și nu a greșit. Din 2015, a ales Radioul, deși temerea ei cea mare era că nu are o voce potrivită pentru asta. Dorina Călin face astăzi documentare pentru “GPS Cultural”, emisiunea pe care ascultătorii Radio România Cultural o pot urmări în fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 17 fix.

Era o tânără care lucra de ceva vreme în domeniul cercetării atunci când a hotărât să înceapă altceva. Și a ales radioul. De ani buni, Mihaela Ghiță, căci la ea ne referim, este jurnalist de știință, la Radio România Cultural. Aici realizează, în cadrul emisiunii Știința 360, rubrica Dimensiunea științifică a artei, de altfel, singura rubrică de artă în cadrul unei emisiuni de știință din media românească.
Empatică și veselă, optimistă și diplomată sunt doar câteva dintre calitățile Gabrielei Mitan, producător al emisiunii Orașul vorbește, de la Radio România Cultural. Pasionată de munca sa, iubește poveștile de succes și oamenii care își deschid sufletele în… Oraș. Însă până să ajungă producător, Gabriela Mitan s-a aflat la microfonul mai multor emisiuni de radio, iar munca de teren pe care a făcut-o în perioada când cât a fost reporter rămâne marea sa dragoste. 
Georgeta Drăghici realizează la Radio România Cultural, alături de Valentin Protopopescu, emisiunea Texte și pretexte. De asemenea, este realizatoarea emisiunii Drept de autor. Însă la radio vorbește despre literatură încă din 1991. Se pregătea pentru presa culturală scrisă şi pentru cercetare în lingvistică când se hotărăște să facă radio, fără să știe dacă i se potrivește. Au trecut, de atunci, 30 de ani.
Daniela Rei Vișan realizează în fiecare sâmbătă emisiunea REConCHILLiant, în care abordează, la Radio România Cultural, subiecte diverse și interesante, de la cele strict medicale la cele de antropologie, sociologie, filosofie, literatură sau artă. Absolventă a Facultății de Medicină, bucovineanca Daniela Rei Vișan este un om curios, căruia i-a plăcut toată viața să învețe. La un anumit moment al vieții, se simte atrasă de radio și începe să realizeze aici emisiuni și rubrici legate de medicină, sănătate, și nu numai.
Pe Daniela Vasile, realizator al emisiunii Introspecții, la Radio România Cultural, părinții o voiau inginer. De altfel, prima facultate pe care aceasta a absolvit-o este cea de Automatică. Însă tânăra care lucra deja într-o fabrică, asculta rock și citea filosofie a ales Radioul. Unde a experimentat, din 1990 încoace, toate genurile radiofonice. A făcut documentare, reportaje, transmisiuni, dar și emisiuni de tot felul, de la culturale și politice la cele cu teme psihologice.
A studiat pianul, oboiul și cornul englez și și-a dorit să fie cântăreț de operă. În anul II de facultate, însă, are norocul să devină om de radio. Au trecut de atunci 22 de ani, timp în care a realizat numeroase emisiuni muzicale radiofonice mult apreciate de public. În prezent, jurnalistul muzical Sebastian Crăciun realizează, la Radio România Cultural, emisiunea Cult… Top, în care mari valori ale României vin să se destăinuie. Despre el, unii spun că este un om ursuz, foarte puțini știu însă cât este de sensibil și extrem de puțini îl cunosc cu adevărat.
A ajuns la Radio din întâmplare și a rămas aici de trei decenii. EUGEN LUCAN este cel care, la “Colecționarul de voci”, rubrica sa din cadrul emisiunii “Cu minte de weekend”, dar și la “Vocile memoriei”, emisiunea pe care o realizează, le oferă ascultătorilor Radio România Cultural înregistrări unice, din tezaurul Fonotecii de Aur a Radioului, cu personalități emblematice ale culturii noastre și mondiale. Vocile lui Bacovia, Iorga, Rebreanu sau Minulescu, ale lui Tolstoi și Apollinaire au fost auzite aici.
Era o fetiță de doar cinci ani atunci când s-a hotărât să se facă actriță, ca să spună povești la radio. Și s-a ținut de cuvânt. A devenit actriță. Dar a făcut carieră și în radio, unde a realizat numeroase emisiuni, dintre cele mai diverse. Optimistă incurabilă, CLAUDIA REVNIC se consideră un alergător de cursă lungă care, în perioada aceasta de pandemie, și nu numai, a alergat între familia de acasă, familia din radio și familia din teatru, sărind obstacole și neacceptând înfrângeri.
Era în anul III de facultate, la Căi Ferate, Drumuri și Poduri, atunci când a făcut un prim popas la Radio, în calitate de colaborator. Din acel moment, Magdalena Tara a știut că nu va profesa niciodată ca inginer și că se va îndrepta spre jurnalism. În prezent, realizează la Radio România Cultural trei emisiuni. Este însă și compozitoare de muzică ușoară, interpretându-și deseori creațiile.
Profesoară de istorie la bază, Gabriela Vasilescu vorbește cu bucurie și pasiune, în emisiunea ei de la Radio România Cultural, “Bilet de îmbarcare”, despre călătorii, locuri, oameni și poveștile lor minunate. Nu a crezut niciodată că va lucra la radioul pe care-l asculta cu atâta plăcere încă din copilărie. Acum însă, în cei peste 30 de ani pe care i-a strâns aici, se poate mândri cu o mulțime de emisiuni, interviuri, reportaje și documentare. Despre ea, spune că iubește animalele și florile, că i-ar plăcea să trăiască în Turcia şi că adoră să bea cafea. Face numeroase poze în călătoriile sale, însă nu-i place să fie fotografiată. De aceea nu are nicio o poză cu ea.

CORNEL MORARU a absolvit Cibernetica, Filologia și Filosofia. Este doctor în filosofie și cercetător. Face emisiuni la radio – Izvoare de filosofie” este una dintre ele -, scrie cărți și articole de specialitate, predă filosofie și estetică la Universitatea Națională de Arte, ține prelegeri, face traduceri și… pune muzică în cluburi, ca DJ. Nu de mult, a lansat “Urmașii lui Dionysos”, prima carte despre Djing din România. Și toate astea, la doar 30 de ani.

Deși părinții și-ar fi dorit să o vadă medic, MARILENA FRÂNCU nu s-a simțit atrasă de Medicină, căci a absolvit Facultatea de Electronică și Telecomunicații. Însă nici inginer electronist n-a fost să fie. Surprinzător, drumul său profesional a dus-o tot spre zona medicală căci, de peste zece ani, realizează la radio emisiuni și rubrici pe teme de sănătate. Și o face foarte bine. Cu ale sale “Consultații” de fiecare duminică, de la ora 14:30, de la Radio România Cultural, de pildă, în care are invitați specialiști în domeniul medical, își dorește să ajungă la inima ascultătorului, să transmită acele mesaje de mare impact care pot schimba vieți.

De 30 de ani, Ioana Mărculescu face emisiuni muzicale la radio, locul pe care îl consideră acasă. Realizatoarea emisiunii “Ambient”, de la Radio România Cultural, a crescut cu muzică clasică și a făcut patru ani de compoziție, iar de câțiva ani este și psihoterapeut. Pasionată păsări, filosofie și, evident, muzică, Ioana Mărculescu spune despre ea că este o persoană abrupt de sinceră, empatică și lucidă.

A intrat pentru prima dată într-un studio de radio, cu becul roșu aprins, cu totul întâmplător. Era chiar de ziua ei, pe 13 iulie, în anul de grație 1990. De aceea poate Maria Stavri Joghiu nu va uita acea zi niciodată. Apoi, și-a văzut visul cu ochii: a ajuns să lucreze la radio. Iar povestea venirii ei în Radiodifuziunea Română pare ruptă dintr-un film, pentru că “de vină” a fost o simplă scrisoare. Spune  despre ea că este un om bun și că, de când a înaintat în vârstă, a devenit mai înțeleaptă, mai relaxată și mai împăcată cu ea însăși. Îi place să cânte, să călătorească și să se joace pe computer cot la cot cu fiul ei.