Născut în România – Alex ”Doppelgänger” Bogdan
20 November 2016
Seară japoneză dedicată romanului Enigma Rikyū de Kenichi Yamamoto
21 November 2016

Editurile Humanitas, Rao și Nemira, premiate la Gaudeamus 2016

Editurile românești au fost premiate și la această ediție a Târgului de Carte Gaudeamus. Trofeele Gaudeamus au fost acordate în urma votului publicului.

Pe primul loc s-a situat editura Humanitas, locul al doilea a fost ocupat de editura Rao, iar pe poziția a treia s-a situat editura Nemira.

Totodată, premiul de Excelenţă  – oferit de Radio România unei edituri româneşti implicată în proiecte editoriale de promovare a literaturii române în mediul internaţional – a fost câștigat de Tracus Arte.

Premiul de Excelenţă este acordat de Radio România începând din anul 2007, pe baza unor consultări cu jurnalişti și critici literari.

De asemenea, a fost premiată cea mai râvnită carte a târgului. Anul acesta, vizitatorii târgului au ales seria ”Harry Potter”, apărută la editura Arthur, însă un număr mare de voturi a primit și volumul care a câștigat trofeul anul trecut: ”Biblia pierdută”, de Igor Bergler.

La categoria presă au fost acordate premii ziarului Adevărul, postului de televiziune România TV, postului de radio Europa FM și site-ului hotnews.ro.

Totodată, la ceremonia de decernare a trofeelor Gaudeamus a fost acordat și premiul Educația, acordat Academiei de Studii Economice din București.

Premiul Educaţia este decernat în fiecare an unei instituţii de învăţământ în semn de apreciere a modului de promovare a ofertei sale educaţionale în cadrul Târgului Gaudeamus.

Premiul pentru traducere din limba engleză în limba română i-a fost acordat Veronicăi D. Niculescu, pentru traducerea volumului ”Scrisori către Vera”, de Vladimir Nabokov, apărut la editura Polirom, iar la categoria traducere din limba română în limba engleză au fost acordate două premii: Ioana Ieronim,  pentru volumul bilingv ”Cifre in delir. Casa Poporului / House of the People. When Big is not Beautiful”, și ”Poezie şi ştiinţă. O antologie de autori contemporani din România / Poetry and Science. An Anthology of Contemporary Authors from Romania”, selecţie şi ediție de Grete Tartler și Peter Forbes, ambele volume fiind publicate la editura Vremea.

Premiile Gaudeamus se decernează anual expozanţilor, presei şi vizitatorilor, în semn de apreciere a implicării lor în promovarea culturii scrise.