Tineri sibieni la ‘Salonul Național de Inventică și Creație Științifică pentru Tineret’
21 November 2016
Tehnica multispectrală de analiză relevă secretul palimsestului lui Arhimede
23 November 2016

Elevii din Constanța proiectează locuirea pe stații interplanetare

Viitorul ne ajunge din urmă. Ceea ce acum 150 de ani Joules Verne anticipa cu umor, de parcă nici lui nu-i venea a crede, în romanul ”De la Pamânt la Lună”, a devenit realitate în 1969, când Neil Armtsrong, aseleniza cu ”ghiuleaua” numită Apollo 11 și făcea acel pas istoric al omenirii pe suprafața lunară.
Acum,  se vorbește  despre un ascensor de la pamânt la lună, și nici măcar nu este o anticipație îndepărtată. Se preconizează începerea acestor lucrări în 2020, adică peste circa 3 ani. Oricum oamenii de știință de la NASA pregătesc deja terenul pentru o viitoare locuire în spațiul cosmic și pentru asta au nevoie de cea mai proaspătă imaginație și creativitate. Aceea a tinerilor. Așa că anual NASA organizează concursuri de proiectare pentru stații spațiale interplanetare, adresate tinerilor de liceu.
Elevii constănțeni de la Colegiul Național Mircea cel Bătrân, coordonați de fantasticul profesor, Ion Băraru, s-au abonat de câțiva ani buni la premiile pentru aceste competiții. Maria Dumbravă, Alina Lascu, Ghiuri Dumitru, Andreea Podașcă, sunt doar câțiva dintre premianți.
Vă invit să ascultați și să vă minunați și mai ales să faceți acel exercițiu de imaginație în care să vă vedeți cu ochii minții trăind acea realitate gândită și proiectată, de tinerii constănțeni.