Ieși din Umbră! – spectacol de teatru realizat prin utilizarea tehnicii de „theatre-shadowing”–
3 July 2022
Regizorul Peter Brook, s-a stins din viaţă la vârsta de 97 de ani
3 July 2022

EMIL BOROGHINĂ în premiera radiofonică LUMEA-I UN TEATRU, NOI SUNTEM ACTORII

 

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră, marți, 5 iulie 2022, de la ora 19.00, la Radio România Cultural LUMEA-I UN TEATRU, NOI SUNTEM ACTORII. O biografie poetică inspirată de viaţa şi opera lui William Shakespeare, după un recital alcătuit şi rostit de Emil Boroghină. Scenariul radiofonic şi regia artistică: Gavriil Pinte. Traducerea fragmentelor din piesele lui William Shakespeare: Dan Duţescu, Mihnea Gheorghiu, Ştefan Octavian Iosif, Barbu Solacolu, Vladimir Streinu, Virgil Teodorescu. În distribuţie: Emil Boroghină, Felicia Pinte, Gavriil Pinte. Regia de montaj: Florin Bădic şi Bogdan Golovei. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor şi coordonator de proiect: Magda Duţu.

 

Spectacolul radiofonic Lumea-i un teatru, noi suntem actorii, în regia lui Gavriil Pinte, realizat în cadrul proiectului „Biografii, memorii”, are la bază un scenariu care reunește fragmente din recitalul actorului Emil Boroghină, Recitindu-l pe Shakespeare Lumea-i un teatru, noi suntem actorii, cu informații despre viața și opera celui mai mare dramaturg al tuturor timpurilor – William Shakespeare, aduse prin intermediul unui dialog/prezentare între două personaje imaginate, doi „însoțitori” – Femeia și Bărbatul.

Proiectul are câteva precedente radiofonice realizate de aceeași echipă; biografii-poetice după viața și opera lui Ovidiu, Dante și Eminescu. 

 

În ultimul deceniu, reputatul actor Emil Boroghină, societar de onoare al Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, Director fondator al Festivalului Internațional „Shakespeare” – realizează adevărate recorduri artistice prin recitalurile din lirica română și universală, pe care le alcătuiește personal și le prezintă cu rară dăruire, în țară și peste hotare. Regizorul Gavriil Pinte a avut inițiativa de a valorifica la Teatrul Național Radiofonic, patru dintre aceste recitaluri, concretizate în spectacole radiofonice prezentate în cadrul proiectului „Biografii, memorii”.

 

OVIDIU – Exilatul de la Pontul Euxin – o biografie poetică dedicată împlinirii a 2000 de ani de la moartea poetului Publius Ovidius Naso. (Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol radiofonic realizat în anul 2017).

 

LA STEAUA CARE-A RĂSĂRIT – o biografie poetică după viaţa şi opera lui Mihai Eminescu. Spectacol realizat în anul 2020, la 170 de ani de la naşterea poetului.

 

DIVINA COMMEDIA – o biografie poetică prilejuită de împlinirea a 700 de ani de la moartea lui Dante Alighieri, după un recital alcătuit de Emil Boroghină și Alina Hiristea.

Pentru rolul Dante Alighieri, din acest spectacol, Emil Boroghină a primit Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină, într-un spectacol realizat în anul 2021 – distincție oferită cu prilejul decernării Premiilor Teatrului Național Radiofonic.

 

LUMEA- I UN TEATRU, NOI SUNTEM ACTORIIo biografie poetică inspirată de viaţa şi opera lui William Shakespeare, spectacolul pe care-l prezentăm acum în premieră, realizat după recitalul alcătuit și rostit de Emil Boroghină – Recitindu-l pe ShakespeareLumea-i un teatru, noi suntem actorii.

 

Premiera Lumea-i un teatru, noi suntem actorii se va difuza și la Radio România Internațional 2, sâmbătă, 9 iulie 2022, de la ora 23.00.

 

Magda Duțu