Valentine’s Day Brunch @ MNAC
10 February 2017
Glenn Brown: Rembrandt after life
10 February 2017

eu ≤ noi – Distracție digitală în epoca dependenței

Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) anunță deschiderea unei noi expoziții a artiștilor Vivienne Griffin și Cian McConn, curatoriată de Cristina Bogdan. Expoziția abordează interacțiunea uman-digital; lucrările prezentate sunt activate de două performance-uri construite în jurul sunetului și al mișcării corporale.

Vernisajul are loc joi, 9 februarie, la ora 19:00. Performance-ul începe la 19:30, durează o oră și va fi urmat de un pahar de vin oferit de Crama Oprișor.

”Procesarea relațiilor uman-digitale.
Tehnologia ca intimitate fără relații.
Conexiuni intermediate digital ca substitute pentru conexiunile interumane.
I AS IN US, sau înscenarea buclei cotidiene.
Spațiul, cadrul unui performance construit pe feedback-ul continuu între uman și digital. Gol, în majoritatea timpului.
Coloana sonoră – un mix de înregistrări de la petreceri techno, o piesă electronică experimentală, voci înregistrate. Cântăreții și performerii răspund.
Mișcarea concentrată pe dimensiunea fizică ia locul raționalului. Performerii reprezintă profile online și oamenii din spatele acestora.
Corpul ca instrument folosit pentru crearea unui vocabular, uneori abstract, pentru a vorbi despre izolare într-o cameră plină de oameni.
Această oscilație între uman și digital manifestată și prin sculpturi scanate 3D ale unor părți ale corpului.
Remarcați o încercare de a afișa frumusețea dar și opacitatea gesturilor contra suprafeței digitale.”
Cristina Bogdan

Artiști: Vivienne Griffin și Cian McConn
Performeri: Katrina Damigos, Kaspars Groševs, Paul Dunca
Asistent coregraf: Samuel Kennedy

Tehnician sunet: Laurențiu Coțac
Curator: Cristina Bogdan
Coordonator MNAC: Cerasela Barbone

Expoziție 9.2.2017 – 26.3.2017
Performance deschidere 9.2.2017, 19:00
Performance final 23.3.2017, 19:00

Proiect realizat cu sprijinul Culture Ireland.
Proiect câștigător al apelului de proiecte MNAC 2015.
MNAC – Palatul Parlametului, etaj 3

Intrarea la vernisaj este liberă. Se asigură accesul cu automobilul propriu / taxiul și locuri de parcare gratuită.

Biografii

Vivienne Griffin este o artistă interesată de practicile transdisciplinare ce angajează muzica și zgomotul. În prezent, ea își finalizează doctoratul pe tema dependenței de zgomot la Royal College of Art din Londra și este reprezentată de echipa Bureau din New York. Vivienne a studiat la Hunter City University din New York, în urma unei burse Fulbright primite în 2006. Anul trecut a participat la Survival Kit 8, 2016, un festival de live performance din Letonia. Printre cele mai recente expoziții ale sale se numără Artists Voices la Centre d’édition contemporaine, Geneva, 2016, la P!, New York și la Frieze New York.

Cian McConn (n. 1980, Irlanda) a absolvit Royal College of Art în 2012. Trăiește și activează în Londra, unde produce lucrări de artă independent sau în colaborare cu alți artiști: Katrina Damigos pentru Call 2 Response Manifesta 16, Vivienne Griffin pentru I As In Us la Drop Everything 2016, Philine Rinnert și Johannes Müller pentru Reading Salome, Berlin 2015 și Eve Vaughan pentru Open Close Thing, Londra 2013.

Cristina Bogdan (n. 1985) este redactor online la Revista ARTA și conduce ODD, o platformă curatorială și educațională în București. A fost lector universitar în Teoria Artei la University for the Creative Arts Farnham și London College of Communication și este curator independent din 2010.

Kaspars Groševs (n. 1983) este un artist și curator din Riga. A realizat proiecte ca Dancing Water (cu Ieva Kraule) la Futura, Prague (2016); Didn’t have wi-fi, so I started to paint la vila lui C.C. von Strizky, Riga (2016); Qu’est-ce que ça peut faire tout ça (cu Ieva Kraule) la Shanaynay, Paris (2015); OAOA (Jūras griesti) (cu Ola Vasiljeva) la teatrul Jūras Vārti, Ventspils (2014). Lucrările sale au fost incluse în Trienala Baltică XII de la CAC Vilnius sau în expoziții de grup de la Art in General din New York, CareOf din Milano, Garage Contemporary Art Museum și Centrul de Artă Contemporană kim? din Riga. Kaspars Groševs activează și ca muzician sau ca jurnalist cultural. Este co-fondator și curator al galeriei 427 din Riga.

Katrina Damigos (n. 1987, Londra) este o cântăreață și profesoară de canto cu o pregătire clasică și cu peste 20 de ani de experiență. În 2014 a absolvit un Master în Etnomuzicologie la SOAS Londra și este implicată în numeroase proiecte muzicale în cadrul comunității.

Paul Dunca – un activist al corpului queer – s-a născut în Bucureşti unde continuă să trăiască şi să muncească. După ce a absolvit Universitatea Naţională de Teatru şi Film I.L.Caragiale (secţia Coregrafie) şi masterul de Scriere Dramatică în cadrul U.N.A.T.C., a vrut să încerce totul. Acesta este şi motivul pentru care munca sa are un caracter eclectic și include o expresie cât mai diversă : de la chelnerie la propria emisiune pe MTV, de la artă comunitară şi go-go la reprezentarea României ca performer la Bienala de Artă de la Veneția, de la articole în reviste glossy şi roluri in filme locale la spectacole prezentate la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti și pe scena din Judson Church, New York. Una peste alta, el este fericit atunci când se poate face util.