Nominalizații la secțiunea Știință a Galei Radio România Cultural
20 March 2017
Storymania – De la luneta lui Galileo Galilei la telescoapele virtuale de astăzi
21 March 2017

Evaluarea riscului seismic la nivel național – 5 scenarii de cutremur, Proiectul Ro-Risk

În cazul unui cutremur de magnitudine 7,8, în zona Vrancea, vor fi necesari 3 ani pentru ca viața să revină la normal. Aceasta este una din concluziile în urma Raportului de țară  în ce privește reducerea riscului de dezastre la cutremure și alunecări de pământ.
Universitatea Tehnică de Construcții, Institutul de Geografie al României, Urban INCERC și Insitutul de Fizica Pământului de la Măgurele împreună cu alte 7 instituții, au colaborat pentru realizarea Raportului de țară în ce privește proiectul Ro-Risk. Acest lucru implică identificarea riscurilor și capacitatea de intervenție în caz de dezastru. Cinci scenarii imaginează efectele unor cutremure de diferite magnitudini: 3 în zona Vrancea și 2 în zona Banat. Efectele unui cutremur de magnitudine 7,8, se vor fi atenuat abia după 3 ani, susțin specialiștii, funcție de nivelul economic de la momentul respectiv. 
Documentul Ro-Risk a fost realizat pe parcursul anului 2016 și a fost predat spre aprobare la Bruxelles în luna decembrie, anul trecut. În baza acestui document vor putea fi accesate în continuare fonduri structurale pentru creșterea rezilienței seismice în România. 
 
Interviu cu: Radu Văcăreanu profesor la Universitatea Tehnică de Construcții București